Seko sjöfolk skänker 287 000 till sjömän i Ukraina

Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold och de andra 65 deltagarna på årsmötet samlade tillsammans in över 26 000 kronor. Pengarna går till nödhjälp till ukrainska sjömän och deras familjer som drabbats av kriget. Foto: Dick Gillberg

Deltagarna på Seko sjöfolks årsmöte samlade in över 26 000 kronor till ukrainska sjömän. Seko sjöfolk, som lovat att tiodubbla summan, får därmed hosta upp betydligt mer än organisationen räknat med.

– Ska vi någon gång överskrida budgeten så är detta ett bra tillfälle, säger kassören Mikael Lindmark.

66 personer deltog i Seko sjöfolks representantskap (årsmöte) i Uddevalla. När mötet inleddes pekade Mikael Lindmark på affischerna med swishnummer som satts upp i lokalen.

– Den summa som ni samlar in under de här två dagarna, den tiodubblar Seko sjöfolk, utmanade han deltagarna.

Pengarna skänks till en fond inom det ukrainska sjöfolksfacket MTWTU och öronmärks för nödhjälp för ukrainska sjömän och deras familjer. Många sjömän i Ukraina bor i Odessa, Charkiv och andra områden som är hårt ansatta av kriget.

Annons

– Om vi kan göra något för att hjälpa ukrainska sjömän och deras familjer så vill vi göra det, säger Mikael Lindmark.

Insamlingen under årsmötet landade på 26 082 kronor, vilket innebär att organisationen Seko sjöfolk skänker ytterligare 260 820 kronor.

– Ni är fantastiska. Nu får jag börja leta i skattkistan, säger Mikael Lindmark när summan läses upp.

Han erkänner att det är betydligt mer än både han och styrelsen hade förväntat sig.

– Men ska vi någon gång överskrida budgeten så är detta en bra tillfälle.

Seko sjöfolk ordförande Kenny Reinhold är också överraskad.

– Det är fantastiskt. Det är mycket mer än vi hade förväntat oss och jag vet att vi har några riktigt stora gåvogivare. Genom att skänka pengarna till MTWTU:s fond så vet vi att de kommer det ukrainska sjöfolket väl till godo, säger han.