
Statens haverikommission har nu kommit med sin slutrapport gällande grundstötningen av Marco Polo hösten 2023. Flera orsaker till olyckan pekas ut, bland annat brister i besättningens utbildning.
Det var den 22 oktober 2023 som fartyget Marco Polo gick på grund strax utanför Karlshamn. Grundstötningen orsakade omfattande skador på fartygets skrov, och stora mängder tjockolja läckte ut i Hanöbukten.
Under resan mellan Trelleborg och Karlshamn uppstod ett fel med navigationsutrustningen, vilket ledde till att fartyget kom ur kurs. I stället för den planerade rutten passerade fartyget på grunt vatten mellan Hanö och fastlandet. Besättningen förstod initialt inte att fartyget grundstött. Detta fördröjde larmning och räddningsåtgärder. Bedömningen av utsläppets omfattning försvårades också av mörker och dålig sikt.
Statens haverikommission har nu utrett olyckan och kommit med sin slutrapport i ärendet.
Enligt kommissionens rapport orsakades olyckan av att fartygets procedurer inte kunde säkerställa en säker navigering av fartyget efter att navigationssystemen förlorade GPS-signalen. En bidragande orsak var att bryggbesättningen enbart förlitade sig på en navigationsmetod. Bakomliggande orsaker var brister i besättningens utbildning i såväl navigationssystemen som i säkerhetsorganisationssystemet.
Utredningen visar också att det förekom brister i kommunikationen mellan olika aktörer under själva räddningsarbetet.
Kommissionen föreslår ett antal säkerhetsrekommendationer till flera av de berörda aktörerna, bland annat:
Regeringen rekommenderas att utreda hur samhällets förmåga att hantera större fartygsolyckor kan stärkas. En sådan utredning bör se över berörda aktörers roll och ansvar, och även tydliggöra ansvaret för sanering av olja efter en fartygsolycka. Den bör också innehålla åtgärder som kan bidra till att minska risken för fartygsolyckor på grund av störningar eller avbrott i GNSS-systemen.
Sjöfartsverket rekommenderas att säkerställa att kontakt så tidigt som möjligt tas med de räddningsmyndigheter på land som kan behöva bistå vid sjöräddning.
Myndigheten rekommenderas också att verka för att informationen i internationella seglingsbeskrivningar uppdateras så att det tydligt framgår att Hanösund är att kategorisera som inre vatten och därmed omfattas av lotsplikt.
TT-Line föreslås ett antal rekommendationer:
- Förstärka procedurerna för vaktavlösning på bryggan.
- Utveckla navigationsprocedurerna och säkerställa att de efterlevs.
- Säkerställa att bryggbefälen har tillräckliga kunskaper om navigationssystemen.
- Stärka besättningens kunskaper om säkerhetsorganisationssystemet.
- Säkerställa att besättningen får tillräcklig övning av nödscenarier för att de snabbt ska kunna identifiera och hantera en uppkommen nödsituation.
- Se över sina procedurer för hur stödet till fartyget kan förbättras vid olika nödscenarier.