Sjöfartsverket får tillskott av regeringen

Isbrytaren Frej ute till havs
Isbrytarna är en del som kan komma att drabbas i Sjöfartsverkets långsiktiga besparingsplaner. Foto: Patrik Nilsson

Regeringen skjuter till 71 miljoner kronor till Sjöfartsverket för 2025 i sin vårändringsbudget. Med det kan sjö- och flygräddningsverksamheten drivas vidare i nuvarande omfattning under resten av året.

Sjöfartsverket aviserade i slutet av februari kraftiga nedskärningar av sin verksamhet, och begärde höjda statliga anslag årligen om 250 miljoner kronor för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet. Nu kommer regeringens svar.

I vårändringsbudgeten skjuter regeringen till 71 miljoner kronor. De neddragningar som verket aviserat skulle innebära att två av fem helikopterbaser för räddningshelikoptrar läggs ner, att besättningar och hyreskontrakt för baserna sägs upp och att helikoptrar säljs.

– Sammantaget skulle förmågan att rädda människoliv i svåra sjöräddningsinsatser kraftigt försämras. Genom att öka Sjöfartsverkets anslag med 71 miljoner kronor kan sjö- och flygräddningsverksamheten drivas vidare i nuvarande omfattning under återstoden av 2025, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Annons

Från Sjöfartsverkets sida ser man det som en indikation på att regeringen tycker att verksamheten är angelägen.

— Det är ett välkommet besked att regeringen skjuter till pengar. Även om det inte löser våra långsiktiga problem ger detta oss andrum, säger Erik Eklund, generaldirektör.

Tillskottet gör att Sjöfartsverket kan bibehålla sjö- och flygräddningsverksamheten som i dag under 2025.

— Frågan hur vår ekonomi ska se ut på lång sikt är fortfarande utmanande, men dagens tillskott visar en vilja hos regeringen som vi hoppas de tar med sig när de börjar skriva på höstbudgeten. Vi tar gärna en dialog om vägen framåt, säger Erik Eklund.

Regeringen kommenterar också Sjöfartsverkets treårsplan, där verket tydliggjort vad man anser krävs för att få ordning på ekonomin. Underlaget analyseras nu inom Regeringskansliet.

– Utöver minskad förmåga att rädda människoliv skulle Sjöfartsverkets aviserade besparingar innebära en minskad statlig närvaro till havs. En sådan utveckling vore olycklig givet det säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i, säger Andreas Carlson.