Sjöman avled i förgiftningsolycka

Fri Dolphin var på väg från Frankrike till Storbritannien med majs när olyckan inträffade väster om Brest. Bilden är från ett annat tillfälle och är tagen i Gdynia, Polen. Foto: marinetraffic.com/Janury

En besättningsmedlem avled och tre andra fördes till sjukhus med skador efter att ha blivit förgiftade ombord på ett bulkfartyg utanför Frankrike i torsdags, rapporterar franska medier.

Händelsen, som bland annat nyhetstidningen Le Télégramme rapporterar om, inträffade den 13 februari på det Bahamasflaggade fartyget Fri Dolphin. Fartyget var lastat med majs och på väg från Sables-d’Olonne i Frankrike till Hull i Storbritannien.

Olyckan inträffade i Biscayabukten väster om Brest. Fartyget larmade under torsdagskvällen och bad om assistans då fyra personer av totalt sju ombord hade drabbats av förgiftning. En räddningshelikopter med ytbärgare samt ytterligare en helikopter med ett läkarteam skickades till fartyget. På grund av hård vind och svår sjögång kunde de skadade inte vinschas upp för att flygas iland. Istället beslutades att fartyget skulle ta sig till Brest, dit de anlände tidigt på fredagsmorgonen. 

En person konstaterades avliden redan av läkarteamet ombord. De övriga tre fördes till sjukhus i Brest. 

Annons

En utredning pågår om vad som orsakade olyckan. Enligt en första undersökning blev sjömännen förgiftade av ångor från ämnet aluminiumfosfid. Ämnet används huvudsakligen som bekämpningsmedel mot insekter och bildar (enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) mycket giftiga och brandfarliga gaser när det kommer i kontakt med vatten. Enligt uppgifter till tidningen Le Télégramme användes ämnet ombord för att skydda lasten. 

Bulkfartyget Fri Dolphin är byggt 1994, 88 meter långt och på drygt 3000 dwt. Driften sköts av ett norskt företag och fartyget är registrerat på Bahamas.