Sjömannen startar igen

jonas forslind
Jonas Forslind är ansvarig utgivare för Sjömannen och informationsansvarig i Seko sjöfolk. Foto: Dick Gillberg

I mitten av mars pausade Sjömannen tillfälligt nyhetspubliceringen för att istället hänvisa till Seko sjöfolks egen hemsida som primär nyhetskanal. Nu startar vi upp Sjömannen igen – men fortsätter även att informera på sjofolk.se.

Coronaviruset och åtgärderna som vidtagits för att begränsa dess spridning fick snabbt stora konsekvenser för sjöfarten. I mitten av mars, när grannländer stängde sina gränser och Sveriges utrikesdepartement avrådde från icke nödvändiga resor, upphörde flera stora färjerederier med sin passagerartrafik. Inom loppet av ett par dagar lades passagerarfartyg upp ett efter ett.  

Den 16 mars varslade Stena Line 950 anställda om uppsägning på grund av arbetsbrist.

Samma dag ställde Seko sjöfolk om hela sin organisation. Sedan dess har anställda och förtroendevalda prioriterat att hantera krisen som uppstått till följd av coronaviruset. En kriskommunikationsgrupp sattes ihop och tidningen Sjömannen, både i pappersform och på webben, pausades tills vidare. 

Annons

– Vi beslöt oss för att fokusera på ren medlemsinformation och använda Seko sjöfolks egen hemsida som primär informationskanal, ihop med medlemsbrev och Facebookinlägg, förklarar Jonas Forslind, branschsekreterare och informationsansvarig i Seko sjöfolk.

Hemsidan sjofolk.se har sedan dess dagligen uppdaterats med frågor och svar, nyheter som berör fackets medlemmar och information om det aktuella läget i rederier där Seko sjöfolk har medlemmar. 

– Att samla allt på ett ställe gör det tydligt och enkelt för den som letar efter information. Vi ville också använda våra resurser smart och ha fullt fokus på att få ut information på sjofolk.se, säger Jonas Forslind. 

Nu har det gått sex veckor och Sjömannen startar upp igen.

– Nu är vi i ett läge där vi har kontroll över situationen och känner att vi behöver ha igång nyhetsflödet igen, utöver ren kriskommunikation. Mycket av innehållet på sjomannen.se kommer naturligtvis ändå att kretsa kring pandemin. Och vi kommer fortsätta att uppdatera sjofolk.se med ren facklig information, säger Jonas Forslind.