Sju besättningsmän kan släppas

Stena Bulk beslagtogs i Hormuzsundet den 19 juli. Foto: Stena Bulk

Sju av besättningsmedlemmarna på beslagtagna Stena Impero kommer att släppas inom kort. Det meddelar iranska myndigheter idag.

Brittiskflaggade Stena Impero, som ägs av Stena Bulk, beslagtogs den 19 juli av det iranska revolutionsgardet på resa genom Hormuzsundet. Sedan dess har fartyget legat förtöjt vid den iranska hamnstaden Bandar Abbas och besättningen på 23 personer har inte fått gå iland.

Men nu meddelar iranska myndigheter att sju av besättningsmedlemmarna, indier och ryssar, kommer att släppas inom kort. Stena Bulks vd Erik Hånell säger till Sveriges Radio att rederiet har fått information om att de kommer att släppas, men att man inte vet när det kommer att ske.

– Det viktiga för oss är självklart säkerheten för besättningsmedlemmarna. Både de som är kvar och de som nu förhoppningsvis kommer att få komma hem, säger Erik Hånell till Sveriges Radio. 

Annons

Stena Bulk har sedan fartyget beslagtogs arbetat för att besättningen ska släppas. 

– Vi är väldigt glada att detta snart är över för sju besättningsmedlemmar, och att de får återvända till sina familjer, men vi väntar på officiell bekräftelse av datum för frisläppandet, säger Erik Hånell i ett uttalande på rederiets hemsida.

Stena Bulk ser detta som ett positivt steg mot att även resten av besättningen ska  släppas. Rederiet skriver också att 16 personer ur besättningen stannar kvar ombord för att uppfylla kravet på minimibemanning. 

Tidigare artikel: Iranska oljetankern har lämnat Gibraltar