Skärgårdsavtalet ska omförhandlas

Vill du förändra något i kollektivavtalet för anställda inom skärgård har du chansen nu. Skicka in din motion före 31 mars. Bilden är en arkivbild från Blidösundsbolagets fartyg Sjöbris. Foto: Magnus Glans

Kollektivavtalet för anställda i skärgårdstrafiken ska omförhandlas. Vill du förändra något i avtalet – ta chansen att skicka in en motion nu i mars.

Snart är det dags att omförhandla kollektivavtalet på området skärgård. Sekos motpart är arbetsgivarorganisationen Almega. 

Inför förhandlingarna får fackets medlemmar skicka in motioner (förslag) om vad som ska tas upp. Joakim Hellmouth, ombudsman i Seko och ansvarig för sjöavtalen, uppmanar alla att ta chansen.

– Jag vill skicka ut en uppmaning till alla inom skärgårdstrafiken: Glöm inte att skicka in motioner om ni vill påverka kommande avtalsförhandlingar. Fundera på om det finns något ni vill förändra, säger han.

Annons

“Fundera på om det finns något ni vill förändra”

Eric Ekblom, sektionsordförande i Blidösundsbolaget, håller med.

– Klart att man ska motionera om man vill förändra något i dagens avtal, säger han. Eller om man tycker att det finns hål i avtalet och vill täcka dem.  

Med tre veckor kvar av motionstiden märks inte direkt någon flod av förslag. Endast en motion har hittills inkommit.

– Den kom redan i höstas och handlar om förste däcksmanstillägg, säger Joakim Hellmouth.

Motionstiden för skärgårdsavtalet går ut den 31 mars. Därefter kommer en avtalskonferens, bestående av ett antal ombudsmän och medlemmar inom skärgårdstrafiken, att diskutera och prioritera bland inkomna motioner och lägga upp en plan för avtalsförhandlingarna. 

Mer information om att skicka in motioner finns här.