Skräddarsydd utbildning för sektion Eckerö

Skräddarsydd utbildning för medlemmar på Rederi Eckerö. Bakre raden: Fabian Westerlun, Per Markus Risman, Frida Lindqvist, Susanne Holmström, Jonas Blomster, Edward Rehnberg, Oskar Lindskog, Janne Buckley. Främre raden: Ida Nyqvist, Sara Nilsson och Henrik Thoma. Foto: Jörgen Tiger
Annons

”Mer koll på vilotider”, ”lära sig mer om de lokala avtalen” och ”allting”.

Förväntningarna är höga när ett drygt 20-tal medlemmar från Rederi Eckerö går en tredagars skräddarsydd medlemsutbildning – ombord Viking Cinderella.

Det tar ett litet tag innan gänget från Rederi Eckerö med ombudsman Oskar Lindskog i spetsen kommer på landgången för att borda Cinderella. Men då har utbildningen redan varit på gång sedan klockan tolv i Viking Lines konferenslokaler i anslutning till terminalen.

– Det fanns ett önskemål om att genomföra en medlemsutbildning för medlemmar och förtroendevalda på Eckerö och då beslöt vi att anpassa den särskilt för dem, säger Oskar Lindskog, ombudsman på Seko sjöfolk. Jag får väl erkänna att jag är lite inspirerad av den lyckosamma utbildning som genomfördes i Helsingborg för medlemmar på Scandlines HH i höstas.

Övriga deltagare och föredragshållare i gruppen. Ante Westmark, Mona Moavi, Sarah Larsson, Peter Skoglund, Evangelos Gudamanis, Emelie Skoglund, Eleonor Jansson, Oliver Joelsson, Petra Karlsson, Magnus Andersson, Jessica Lönnquist, Christian Gustafsson, Cilia Johansson, Ulf Eriksson och Helen Callerholm. Foto: Jörgen Tiger

Och med den i sikte bjuds besättningsmedlemmarna från Rederi Eckerö på extra allt. Förutom Oskar Lindskog är sektionsordförande Fabian Westerlund och vice sektionsordförande Ante Westmark med som föredragshållare och bollplank. Peter Skoglund, vice ordförande i Seko sjöfolk, håller också i valda delar av utbildningen, bland annat vilotidslagen och vikten av facklig-politisk samverkan. Dessutom ska ombudsman Pelle Andersson gästa Cinderella för ett föredrag om arbetsmiljö.

Annons

Förutom att gå igenom kollektivavtal och lagtexter går man exempelvis igenom lokala avtal för Rederi Eckerö och hur man kontrollerar aktuell lönespecifikation.

Innehållet i utbildningen är på flera sätt anpassad för deltagarna – besättningen ska direkt kunna praktisera kunskapen i vardagen ombord.

– Jag har medvetet lagt in luckor i schemat för gemensamma diskussioner och frågor. Vi kommer även dela in deltagarna i grupper och för övningar där de bland annat går igenom kollektivavtalen, berättar Oskar Lindskog.

På besök på utbildningen är även Joakim Hellmouth, avtalsansvarig, och Per Markus Risman, organisatör och rekryterare, på Seko sjöfolk. Även Bent Björn-Nielsen, sektionsordförande på Viking Line, är med på utbildningen under en tur till Mariehamn och tillbaka.

– Det gäller att ha koll vad som händer på min båt, säger han och skrattar. Det är kul att se hur utbildningen är utformad. Och så ska jag träffa medlemmar i min sektion.

Punkter ur utbildningen:

  • Arbetarrörelsens historia
  • Vilotidslagen
  • Kollektivavtal och lokala avtal
  • Vikten av facklig-politisk samverkan
  • Arbetsmiljö, med ansvar och roller i arbetsmiljöarbetet
  • Hur man minimerar risker i arbetet
  • Sjömanslagen
  • Arbetet i den lokala klubbsektionen
  • Medlemsförsäkringar och försäkringar i kollektivavtalet

Läs mer om Seko sjöfolks utbildningar: www.sjofolk.se


Fråga fyra:

  • Varför valde du att gå medlemsutbildningen?
Christian Gustafsson

– Det är först och främst av eget intresse, och nu när det är en anpassad utbildning för oss på Eckerö ville jag ta vara på tillfället. Jag vill exempelvis få mer koll på vår rätt till vilotider, man måste ha sin sömn. Med mat och sömn ordnar sig det mesta.

Christian Gustafsson, lättmatros, M/S Birka


Frida Lindqvist

– Jag vill lära mig det mesta. Allting, egentligen. Två av mina kollegor ville också gå men de kunde inte så jag får ta med mig lite kunskap till dem också. Jag har jobbat på Birka sedan i december och trivs jättebra. Det är schyst med att vara ledig varannan vecka.

Frida Lindqvist, croupier, M/S Birka


Evangelos Gudamanis

– Jag vill få mer kött på benen. Jag vill lära mig mer om både mina rättigheter och skyldigheter, och jag är nyfiken på att höra mer om vilotider och övertid. Men jag tror att de riktigt nyttiga sakerna kommer att visa sig allt eftersom utbildningen pågår.

Evangelos Gudamanis, servitör och bartender, M/S Birka


Helen Callerholm

– Jag vill lära mig mer av det mesta. Jag kan inte plocka ut några enskilda områden utan jag är intresserad av all ny kunskap jag kan få.

Helen Callerholm, köksbiträde, M/S Birka