Smart lösning på ankarproblem

Anders Listerbergs finurliga lösning med de två rundjärnen belönades med 35 000 kronor. Foto Linda Sundgren

Rundjärn på ankarstocken löste ett återkommande bekymmer på M/T Fox Luna. Idén kom från matros Anders Listerberg, som i maj belönades med 35 000 kronor av Sjömanshusstiftelsen för sin uppfinning.  

Fox Luna opererar i Göteborgs hamn och i farvattnen utanför Skagen där man förser sina kunder med bunker. Verksamheten innebär många och relativt korta resor med åtskilliga ankarfällningar och upptagningar.

Men ända sedan fartyget levererades från varvet 2008 har ankarhanteringen ställt till bekymmer för besättningen.

Under klyset finns en platt läpp som sticker ut. För att köra ankaret ända upp måste det över läppen, men hängde det i fel position så fastnade stocken i läppen.

Annons

– Hur ankaret kom upp ur vattnet gick inte att styra, det var rena lotteriet, säger Anders Listerberg. Ibland körde vi det upp och ner i över en timme innan det hamnade rätt. Vi var alltid tvungna att börja i god tid innan avfärd eftersom vi inte visste hur lång tid det skulle ta att få upp det.

Och det var inte alltid man lyckades.

– En gång tvingades vi gå till en kund och bunkra med ankaret stickandes rakt ut på motsatta sidan. Det såg inte särskilt trevligt ut, men vi kunde inte låta kunden vänta längre, säger Anders Listerberg.

När han en dag stod och diskuterade ankarproblemet med befälhavaren, fick han en idé. Genom att svetsa fast två rundjärn på ankarstocken skulle ankaret förmodligen vrida sig rätt automatiskt, oavsett tidigare position, och glida över läppen.

Han presenterade förslaget för rederi-kontoret som gav tummen upp. Vid påföljande varvsbesök svetsades rundjärnen på plats.

– Att rederiet ville pröva det här var verkligen roligt. Det kostade trots allt en del och vi visste ju inte om det skulle fungera.

Även om Anders Listerberg själv trodde på idén, var det ganska nervöst första gången konstruktionen skulle testas, berättar han.

– De andra ombord skämtade och sa att ”nu får vi se om vi slängt pengarna i sjön”. Men det fungerade och det gör det fortfarande. Inte bara ibland utan varje gång.

Anders Listerberg reser gärna på sina ledigheter och belöningen från Sjömanshusstiftelsen kom som ett oväntat tillskott till reskassan.

– Jag blev jätteförvånad, och förstås väldigt glad, när jag fick veta hur mycket pengar jag skulle få. I vinter åker jag och en kompis till Filippinerna i åtta veckor och belöningen går oavkortat till den resan.