Snabb insats räddade liv

André Möllerberg och Marc Vikingsson räddade en man från att drunkna utanför varvet i Landskrona genom sitt snabba agerande. ”Vi har ju övat på det här tidigare så det var bara att köra”, säger de. Foto: Jörgen Tiger

André Möllerberg och Marc Vikingsson på Aurora reagerade utan dröjsmål efter larmet från maskinchefen. Tillsammans med Kenneth Björnberg undsatte de en utmattad man i vattnet utanför Oresund Dry Docks.

­– Han hade nog inte klarat sig många minuter till, säger motorman André Möllerberg.

Mannen var ute på en tur med sin kajak utanför varvet i Landskrona – där Aurora just nu byggs om till batteridrift – när han plötsligt kantrade. Han klarade inte att ta sig upp i kajaken igen utan kämpade med att hålla sig flytande.

– Han låg nog ett par hundra meter från oss så det var tur att någon såg honom. Vattentemperaturen var omkring 13–14 grader och det är rätt strömt också, berättar André Möllerberg.

Efter larmet gick allt fort. André Möllerberg, Marc Vikingsson, matros, och Kenneth Björnberg, matros, gick ut med Auroras FRB, Fast Rescue Boat, för att undsätta den nödställde paddlaren. Och det snabba agerandet räddade förmodligen mannens liv.

Annons

– Han hade bara ett underställ på sig när vi plockade upp honom. Ingen egen säkerhetsutrustning som flytväst eller visselpipa, säger Marc Vikingsson.

Räddningsaktionen inträffade den 20 september. Trots att paddlaren blev rejält nedkyld och utmattad i vattnet kände han sig efter omständigheterna bra efter en stunds vila.

Även mannens kajak bogserades in till land.

– Vi har ju övat på räddning med FRB:n tidigare. Och det här visar att det fungerar även vid ett skarpt läge. Och jag måste säga att insatsen kändes rätt gott efteråt, han hade inte klarat av att vara i vattnet länge till, säger André Möllerberg.