Snabbt ingripande vid knivdrama på Stena Danica

Stena Danica
Besättningen på Stena Danica agerade snabbt för att hjälpa en knivskuren man i 30-årsåldern. Händelsen inträffade natten till lördagen när Stena Danica ankom till Göteborg. Foto: Stena Line
Annons
En passagerare i 30-årsåldern blev knivskuren på Stena Danica natten till lördagen. Den skadade mannen fick snabbt första hjälpen samtidigt som gärningsmannen kunde gripas av polis. Allt tack vare personalen ombord.
– En suverän insats. Jag vill ge en eloge till samtliga i besättningen, säger Eva Sandberg, servicemanager på Stena Danica.

Händelsen inträffade strax innan Stena Danica skulle förtöjas i Göteborg. Färjan hade strax över 300 gäster ombord och personalen gjorde sig redo att hjälpa till vid avstigningen.

Den knivskurne mannen påträffades på däck åtta av en besättningsmedlem på Danica som omedelbart slog larm och hämtade en förbandslåda.

Offret hade mottagit ett knivstick i magen och ett i benet, och stämningen på platsen var uppjagad.

Annons

– Besättningsmannen gjorde en imponerande insats. Han utbildar sig till sjukskötare och var helt fokuserad på uppgiften. Den skadade mannen var så gott som omplåstrad och klar, med tryckförband för att stoppa blödningen, när ambulanspersonalen tog över, säger Eva Sandberg.

Samtidigt hade andra i besättningen uppmärksammat en man som betedde sig underligt och kunde tillsammans med vittnen peka ut honom som misstänkt gärningsman för polisen.

– Även polisen gjorde en fantastisk insats. De var här på direkten.

Efter en första information om vad som hänt på natten samlade Eva Strandberg hela besättningen under lördagen. Hon höll också enskilda samtal med de i besättningen som varit med i händelseförloppet. Hon har också varit i kontakt med Stena Lines HR-avdelning.

– Alla verkar ha tagit händelsen med fattning. Men man vet inte vilka känslor som kan komma senare och då finns det stöd för den som önskar.

Händelsen är ytterst beklaglig, menar Eva Sandberg. Samtidigt visar den att beredskapen vid krissituationer på färjan är god.

– Jag stolt över vår besättning på Danica.

Den skadade mannen kunde lämna uppgifter till polisen innan han avfördes med ambulans, skriver tidningen Göteborgs-Posten. Den gripne mannen är i samma ålder. Vad som ligger bakom knivskärningen är okänt.

Brottsrubriceringen är försök till mord.