Snart dags att bryta is

Isbrytaren Atle och dess kollegor är redo för årets isbrytningssäsong. Foto: Sjöfartsverket

– Om väderprognoserna står sig räknar vi med att genomföra de första assistanserna inom en dryg vecka, säger Amund E. B. Lindberg, driftledare vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Inför denna säsong är vattentemperaturerna något mer normala än de två föregående säsongerna, varvid det finns potential för rejäl isbildning i hela Bottniska viken.

I lördags infördes årets första trafikrestriktioner för att erhålla isbrytningsassistans för hamnarna mellan Karlsborg i Kalix kommun och Skelleftehamn. Från och med nu kommer endast fartyg som uppfyller gällande isklass att få assistans.

Statsisbrytarna Ale, Atle, Frej och Ymer ligger i Luleå och är redo. Om ungefär två veckor kommer även Oden dit. Hon har legat i Helsingborg efter sommarens avslutade polarexpeditioner.

Annons

– Statsisbrytarna är i sedvanlig ordning klara för att ge service till svensk industri, främst längs Norrlandskusten. Blir det en normal till hård vinter kommer vi att operera där det behövs längs hela svenska kusten samt Vänern, säger Amund E. B. Lindberg.

Först ut är Ale som inom kort kommer att sättas i beredskap. Sedan följer Frej, Atle, Oden och Ymer.

Varje år införs trafikrestriktioner för att erhålla isbrytningsassistans för hamnarna längs övre Norrlandskusten. Under normala vintrar införs restriktioner för samtliga hamnar längs hela Ostkusten, Mälaren samt Göta Älv och Vänern.