Stark sammanhållning på Eckerö

Lovisa Almlöf, Daniel Rivas, Elias Averin och Linnea Albinsson Tillman ger korven toppbetyg. Foto: Jörgen Tiger

Gemensamma aktiviteter skapar sammanhållning på M/S Eckerö. Klubbsektionens och Seko sjöfolks grillning på hamnplan i samband med Medlemsveckan är ett välkommet avbrott i vardagen. Men den är ändå bara en i raden av alla händelser.

Madelene Nordberg har just kommit tillbaka från en löptur på sex kilometer när hon stannar till vid grillen. Efter en lång arbetsdag i kafét ombord och lite träning smakar en grillad roslagskorv bra.

Hon är långt ifrån ensam om att ta sig en tur i Grisslehamn efter jobbet. Så fort lossningen är klar ger sig små grupper av på promenad i samhället. Nu kommer de tillbaka – och de flesta stannar till vid grillen för att prata en stund.

– Sammanhållningen och kollegorna, svarar Madelene om vad som gör M/S Eckerö till en bra arbetsplats.

Annons

– Det är en familjär stämning ombord, både bland oss i personalen och med gästerna, fortsätter Louise Hellberg, kallskänka, och Inger Sundman-Törnroos, servitör. Man lär sig ganska snabbt vad olika gäster föredrar.

En vardag innan högsäsongen har dragit igång på riktigt består besättningen av 60-70 personer totalt, medan man under högsäsong och helger ligger runt 100. Det mindre antalet i besättningen bidrar till sammanhållningen, men också omständigheten att M/S Eckerö ligger still på kvällen, menar de. Det finns tid att göra saker tillsammans.

Alla tre har arbetat på Eckerö sedan 00-talet. Många i besättningen känner också varandra utanför jobbet. Man bor nära varandra. Eller har kanske ännu närmare band.

– Det var min syster som fick mig att börja jobba här, berättar Madelene.

– Och vi är fyra i familjen som jobbar ombord, säger Inger.

Patrik Johansson, reparatör, och kollegan Nils Linderdahl tar för sig av korven. De har jobbat med ventilbyten hela dagen. Efter färdigställt arbete och provtryckning märkte de att en ventil fortfarande inte höll tätt.

– Nu är det bara att montera ned igen imorgon, säger Nils utan att låta allt för uppgiven.

M/S Eckerö byggdes i Danmark 1979 och gick först i Bornholmstrafiken innan Rederi AB Eckerö köpte färjan 2006. 40 år i drift gör att det inte råder brist på arbetsuppgifter. Men det tillhör också charmen med färjan, menar han.

Klubbsektionsordförande Fabian Westerlund laddar på ett nytt paket korv på grillen. Han hade tänkt att hinna röra sig mer på färjan under dagen, berättar han. Istället blev han upptagen i förhandlingar och möte med företagsledningen.

– Det är kul att göra en happening som grillningen, säger han. Men vi har medlemsvecka 52 veckor om året, det finns alltid tillfälle att prata lite, säger han.

Viktor Olof ”Von” Nederberg, huvudkassör, och Jennifer Fasth, båtvärd, är de sista att anlända vid grillen. Det är Champions League på tv och kylan börjar krypa på.

Medan ”Von” har arbetat på sex båtar innan Eckerö, bland annat Silja Galaxy, Silja Festival och Finnclipper, är Jennifer inne på sin första. Hon trivs utmärkt att jobba till sjöss.

– Jag skulle inte kunna tänka mig ett vanligt jobb igen, säger hon. Inte i jämförelse med Eckerö, det är så bra sammanhållning bland oss i personalen.