Stena Danica återvänder i sommar

Stena Danica återvänder till linjen Göteborg–Fredrikshamn under sommaren. Foto: Jonas Forslind

Från den 1 juli ska Stena Danica åter gå i trafik på Stena Lines linje Göteborg–Fredrikshamn. Fartyget har legat stilla sedan i mars.

Stena Line beslutade i mars att lägga Stena Danica vid kaj och att linjen Göteborg–Fredrikshamn tillsvidare bara skulle trafikeras av de två mer fraktfokuserade fartygen Stena Jutlandica och Stena Vinga. Nu meddelar rederiet att bokningsläget för dagsturer under sommaren förbättrats och att Stena Danica kommer att återvända i trafik från den 1 juli och tillfälligt ersätta Stena Vinga under sommarmånaderna juli och augusti.

– Vi ser ett ökande intresse och förbättrat bokningsläge för våra dagsturer till Danmark och sätter därför in Stena Danica i trafik igen tillfälligt under sommarens högsäsong, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line, i ett pressmeddelande.

För att uppfylla kraven på social distansering har rederiet vidtagit en rad säkerhetsåtgärder ombord. Exempel på detta är tydliga markeringar ombord och färre passagerare per avgång, kassor skyddade av plexiglas samt endast kontantlös betalning, utökad städning och desinficering av ytor som många tar i (som räcken, knappar och handtag), och utökade möjligheter att tvätta händerna.

Annons

Dagsturer till Danmark innebär att resenärerna inte lämnar fartyget i Fredrikshamn, påpekar Stena Line. Rådande reserestriktioner i Danmark tillåter endast resande med särskilda skäl att resa in i Danmark.

Peter Skoglund, ombudsman på Seko sjöfolk, välkomnar beskedet att Stena Danica ska återvända i trafik över sommaren.

– Som läget är nu är vi positivt inställda till all trafik som drar igång och alla arbetstillfällen som ges. Jag hoppas att fler fartyg och linjer drar igång snart. Det är positivt att Stena Danica återvänder, men samtidigt negativt att de lägger upp Stena Vinga, säger han.