Stena Freighter bas för rymdfärder

Rymdbolaget Blue Origin köper Stena Freighter. Enligt uppgift planerar man använda fartyget både som uppskjutnings- och landningsplats. Foto: Blue Origin
Annons

Stena Freighter blir avstamp mot universum i dollarmiljardären Jeff Bezos ambition att skapa rymdresor för alla. Rymdresebolaget Blue Origin har köpt Stena Freighter för att omvandla fartyget till en kombinerad uppskjutningsramp och landningsplats.

Jeff Bezos, grundare av näthandelsbolaget Amazon, startade Blue Origin år 2000 med det uttryckliga målet att bygga upp ett företag som ska öppna upp rymden för massturism.

Blue Origin har startat utveckling och provning av raketmotorer och två olika raketmodeller: den mindre New Shepard och den större modellen New Glenn med kapacitet för att bära last till omloppsbana och vidare ut i rymden.

Jeff Bezos, grundare till näthandelsbolaget Amazon, startade Blue Origin 2000. Enligt uppgifter plöjer han ned 1 miljard dollar om året i bolaget från försäljning av sina privata aktier i Amazon. Blue Origin anställer i dag runt 1500 personer. Foto: Blue Origin
Annons

Företaget har letat efter ett lämpligt fartyg för verksamheten sedan mitten av 2017, rapporterar bland annat Sjöfartstidningen. Enligt uppgift sökte Blue Origin främst efter ett fartyg med en brygga i fören och ett stort däck. Man ska också ha inspekterat ett antal fartyg under förra året innan rymdbolaget fastnade för Stena Freighter.

När fartyget levereras i slutet av 2018 kommet det gå på varv för ombyggnad. Enligt de första uppgifterna skulle Stena Freighter användas för transport av raketdelar men nu är syftet att använda fartyget både som uppskjutningsramp och landningsplats för det återanvändbara steget i raketen.

Se Blue Origins animerade video där de visar en uppskjutning med New Glenn och efterföljande landning på ett fartyg i havet:

Under tidigare testflygningar har Blue Origin visat sin skicklighet att landa på en förutbestämd plats – inom någon meter – efter uppskjutning.

Bolaget har också fått uppdrag för att bära last. Eutelsat och Oneweb har båda skrivit kontrakt för att skicka upp tv- och kommunikationssatelliter i omloppsbana med New Glenn. Bolaget har också samarbetskontrakt med den amerikanska rymdflygstyrelsen NASA.

Enligt ett uttalande ska Blue Origin genomföra en första bemannad rymdfärd med den mindre raketen New Shepard innan året är slut. Och rymdresor för betalande passagerare ska inte heller vara långt borta – rymdresebolaget väntas sälja de första biljetterna redan nästa år.

Stena Freighter är byggd 2004. Hon har en längd på 183 meter och är 28 meter bred. Rorofartyget trafikerade linjen Göteborg-Travemünde från 2004 till 2011.