Stena Line deltar i el-kommission

Stena Line har flera batteriprojekt pågående med målet att sjösätta den eldrivna färjan Stena Elektra senast 2030. Foto: Peter Mild/Stena

Förra veckan presenterades regeringens Elektrifieringskommission, där bland annat Stena Lines vd ingår.

Regeringen vill öka tempot när det gäller elektrifiering. Syftet med den nystartade kommissionen är att påskynda elektrifieringen av transportsektorn för att på sikt göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. Gruppen, som presenterades av infrastrukturminister Tomas Eneroth i torsdags, består av 17 ledamöter och talespersoner från olika företag och regioner i Sverige. En av dem är Stena Lines vd Niclas Mårtensson.

Rederiet har flera pågående batteriprojekt med målet att sjösätta den eldrivna färjan Stena Elektra senast 2030.

– Som ett av Europas och Sveriges ledande rederier har vi ett ansvar att vara med och driva utvecklingen mot en mer hållbar transportsektor i framtiden, säger Niclas Mårtensson i ett pressmeddelande.

Annons

Elektrifieringen kommer enligt Stena Line att spela en viktig roll i att sänka sjöfartens utsläpp i framtiden.

– Jag ser fram emot att kunna bidra med sjöfartens perspektiv, råd och lösningar i Elektrifieringskommissionen och välkomnar denna ambitiösa satsning från regeringen, säger Niclas Mårtensson.

Kommissionen ska titta på finansieringsfrågor, möjliga affärsmodeller och hur el vid behov snabbt kan dras fram till elväg och laddinfrastruktur för snabbladdning. Den ska även undersöka hur elektrifiering via vätgasdrift kan medverka till elektrifiering av transportsektorn, samt vilka effekter det får på elförsörjningen att transportsektorn elektrifieras.

Elektrifieringskommissionens uppdrag pågår fram till 31 december 2022.