Stena Line lägger ner Trelleborg–Sassnitz

Linjen Trelleborg–Sassnitz som nu läggs ner trafikerades av fartyget F/S Sassnitz. Foto: Stena Line

I april meddelade Stena Line planer på att stänga färjelinjen mellan Trelleborg och Sassnitz permanent. Nu är förhandlingarna mellan rederiet och de fackliga organisationerna klara och linjen läggs ner.

Totalt påverkas 130 arbetstillfällen i Tyskland av att linjen läggs ner.

– Det är ett mycket tråkigt besked att vi nu beslutat att stänga “Kungslinjen” mellan Trelleborg och Sassnitz, en av de äldsta färjelinjerna i Europa. Framför allt är det tråkigt för de anställda som drabbas, för vilka vi har försökt hitta rättvisa lösningar, men också för folket på Rügen, där den traditionella färjelinjen betydde mycket, säger Stena Lines vd Niclas Mårtensson i ett pressmeddelande.

Färjan F/S Sassnitz som tidigare trafikerade sträckan är för tillfället upplagd i Uddevalla. Stena Roro tar nu över ansvaret för fartyget och att hitta en ny sysselsättning eller försäljning av det.

Annons

– Situationen under de senaste veckorna har varit tuff för alla inblandade. Den långvariga och svåra ekonomiska situationen på grund av minskade frakt- och tågvolymer på linjen i kombination med en drastisk minskning av passagerare på grund av covid-19 gav oss inget annat val än att stänga linjen för att säkra vår övriga verksamhet på lång sikt, säger Ron Gerlach, ansvarig för Stena Lines Tysklandslinjer.

Rederiet uppger att man nu fokuserar med all kraft på sina övriga linjer, och på att se till att komma ur krisen så starka som möjligt och väl rustade för framtiden.

Stena Line fortsätter att driva två färjelinjer mellan Sverige och Tyskland: Trelleborg–Rostock med de två fartygen Skåne (svensk flagg) och Mecklenburg-Vorpommern (tysk flagg) med 40 avgångar per vecka, samt Göteborg–Kiel med de två svenskflaggade fartygen Stena Scandinavica och Stena Germanica med 14 avgångar per vecka.