Stena Line säsongsrekryterar hundratals

Madelene och Raneesh jobbar som cateringvärdar på Stena Danica. Nu startar Stena Lines rekrytering av årets sommarpersonal. Foto: Stena Line

Nu startar Stena Lines rekrytering av personal inför sommaren. Totalt ska 450 personer anställas på rederiets fartyg till Polen, Tyskland, Danmark och Norge.

Majoriteten av tjänsterna är så kallade cateringvärdar, alltså servicemedarbetare till restauranger, butiker och hotell ombord, samt kockar. Men rederiet söker även matroser och maskinpersonal.

Sommaren betyder högsäsong för Stena Line. Rederiet uppger att fler än hälften av de sju miljoner resenärer som årligen reser med deras fartyg gör det under juni, juli och augusti.

– Det vi letar efter är personer som är grymma på service och gillar utmaningar. Utbildning från exempelvis restaurangskola är ett plus men inte ett måste, personlighet är lika viktigt som kompetens på Stena Line, säger Embla Brodin Larsson som ansvarar för säsongsrekryteringen 2020, i ett pressmeddelande.

Annons

“Vi letar efter personer som är grymma på service och gillar utmaningar”

Arbetet som cateringvärd beskrivs av Stena Line som att ge service åt rederiets gäster. “Bli vår stjärna på resan!” skriver rederiet på sin webbsida om sommarjobb. I hotellet ombord kan det innebära att få gästerna att känna sig välkomna, bädda sängar, städa hytter och att hitta ägaren till borttappade nallar. I restaurangerna och caféerna ska mat lagas och serveras, disk ska plockas och diskas. I butikerna är en viktig del av jobbet att tipsa om populära produkter.

De som söker jobb ombord kommer att bli kallade till en rekryteringsträff. Sådana kommer att hållas i Göteborg, Halmstad, Trelleborg och Karlskrona under våren.

Hur stor chans det är att få fortsatt jobb efter sommaren beror på vilken tjänst det handlar om. Men att sommarjobba ombord är ett väldigt vanligt första steg in i rederiet, berättar Carl Mårtensson, PR-ansvarig på Stena Line.

– Generellt sett har vi väldigt många som fortsätter hos oss. Antingen att de kommer tillbaka nästa sommar eller att de jobbar extra hos oss medan de studerar. Vi har också många anställda på kontoret som börjat med att sommarjobba ombord. Många som idag arbetar hos oss med ekonomi, kommunikation eller HR har tidigare erfarenhet från verksamheten ombord på fartygen, säger Carl Mårtensson.

“Vi har väldigt många som fortsätter hos oss”

För samtliga tjänster ombord krävs goda kunskaper i svenska och engelska. Att kunna norska, danska, tyska eller polska är ett plus. Anställningstiden är minst sex veckor under perioden juni–augusti, en vecka på och en vecka av.

Rekryteringen kommer att pågå under hela våren.

– Vi brukar snitta på ett par tusen sökande varje år. Nu har vi precis startat för den här säsongen, men jag gissar att det blir något liknande i år, säger Carl Mårtensson.

Samtliga roller ombord har en plats i fartygets säkerhetsorganisation. Därför måste alla som anställs genomgå en tvådagars grundläggande säkerhetsutbildning och varje vecka genomförs säkerhetsövningar ombord.

Här kan du läsa mer om tjänsterna

Läs även: Är du vikarie- eller säsongsanställd?