Stena Line startar ny linje på Östersjön

Den nya linjen mellan Nynäshamn och Gdynia kommer att trafikeras av roro-fartyget Elisabeth Russ. Foto: Stena Line

För att möta den ökade efterfrågan på fraktkapacitet på Östersjön startar Stena Line den 16 oktober en ny färjelinje mellan Sverige och Polen. 

Den nya linjen ska gå mellan Nynäshamn och Gdynia och får till att börja med sex avgångar per vecka med roro-fartyget Elisabeth Russ.

– Det här ett viktigt steg för där vi möter en ökande efterfrågan från våra kunder och samtidigt bygger för framtiden. Vi kommer att fortsätta utveckla vår verksamhet i linje med kundernas och marknadens krav och den här nya linjen blir ett viktigt komplement till våra existerande linjer på Östersjön, säger Stena Lines vd Niclas Mårtensson i ett pressmeddelande.

Elisabeth Russ är 153 meter lång och har portugisisk flagg och polsk besättning. Fartyget, som ägs av det tyska rederiet Ernst Russ, kommer att avgå tre gånger per vecka från Gdynia och tre gånger per vecka från Nynäshamn med lastbilar med chaufförer, trailers och containrar.

Annons

– Vi timechartrar in fartyget med befintlig personal, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line, till Sjömannen.

– Kontraktet är skrivet på ett år till att börja med. Vi utvecklar verksamheten hela tiden och allt hänger på efterfrågan. Det är inte så ofta det startar nya linjer så det här är jättekul, fortsätter han.

Efterfrågan på fraktkapacitet växer enligt rederiet stabilt både från Polen och Sverige och Stena Line har under lång tid känt behov av att bredda erbjudandet till kunderna med ytterligare en fraktlinje.

– Linjerna över Östersjön är en viktig del av infrastrukturen som knyter ihop Centraleuropa med Skandinavien och det finns stor potential för utveckling. Nu har vi tre mycket starka transporthubbar, en i Gdynia, en i Nynäshamn och en i Karlskrona, säger Marek Kiersnowski, linjechef för linjerna Nynäshamn-Gdynia och Karlskrona-Gdynia.

Den nya linjen kommer att ha sin första avgång den 16 oktober.