Stena Line testar AI-assisterade färjor

Pilotprojektet på Stena Scandinavica visar en minskning av bränsleförbrukningen med 2-3% per resa. Foto: Stena Line

Förra året startade Stena Line ett pilotprojekt ombord på Stena Scandinavica för att undersöka om artificiell intelligens (AI) kan assistera rederiets befälhavare att köra mer bränsleeffektivt. Resultat: bränsleförbrukningen har minskat 2–3 procent per resa och nu installeras AI-assistenten på fler fartyg.

Med hjälp av AI-teknologi ska Stena Line minska både kostnader och miljöpåverkan. Området är prioriterat inom företagets hållbarhetsstrategi och målet är att minska bränsleförbrukningen och utsläppen med 2,5 procent per år. Dessutom är bränsle en stor kostnadspost och står för närmare 20 procent av företagets totala kostnader, uppger Stena Line i ett pressmeddelande.

Under 2018 startade ett pilotprojekt på Stena Scandinavica på linjen Göteborg–Kiel för att undersöka om AI-teknologi kan assistera befälhavarna att köra mer bränsleeffektivt. Resultaten visar en minskad bränsleförbrukning på 2–3 procent per resa med hjälp av AI-assistenten som numera fått namnet Stena Fuel Pilot.

Nu fortsätter bolaget med att installera teknologin på fler fartyg som trafikerar Sverige, Danmark och Tyskland. Först ut var M/S Skåne på linjen Trelleborg–Rostock, som fick tekniken installerad i oktober. Målet är att installera Stena Fuel Pilot på samtliga 37 fartyg under nästa år.

Annons

– Stena Line som företag ska vara helt assisterat av AI senast 2021 och detta projekt är ett väldigt viktigt steg på den resan. Projektet förkroppsligar vår vision av “Connecting Europe for a Sustainable Future”, säger Jari Virtanen, ansvarig för Stena Lines digitala transformation, i ett pressmeddelande.

– Detta projekt är ett bevis på hur viktigt det är att kombinera människan och maskinen för att utvecklas, fortsätter han.

Jan Sjöström, befälhavare på Stena Scandinavica med lång erfarenhet, har varit mycket delaktig i utvecklingen av AI-assistenten.

– Att planera och köra säkert och bränsleeffektivt är ett hantverk som tar lång tid att lära sig. Övning ger färdighet och det krävs många långa timmar på bryggan för att bli bra på det. Med hjälp av AI kan vi snabba på den inlärningskurvan för nya kaptener men också bli bättre på att köra mer bränsleeffektivt, vilket i slutändan innebär en mer hållbar resa, säger han.