Stena Line utökar på Polenlinjen

Stena Scandica är ett av de två nya fartygen som nästa år sätts in på linjen Karlskrona-Gdynia. Foto: Stena Line

Stena Line planerar att nästa år sätta in färjorna Stena Scandica och Stena Baltica på linjen Karlskrona–Gdynia. Det innebär en ökning med 30 procent i fraktkapacitet. Satsningen ingår i rederiets pågående expansion på Östersjön.

Enligt Stena Line har verksamheten på linjen Karlskrona–Gdynia växt med 60 procent under det senaste decenniet. Idag är linjen en av rederiets viktigaste, och Stena Line tror på en fortsatt ökad efterfrågan av transporter av både gods och passagerare.

Under nästa år planerar rederiet även att sätta in två nybyggda ”superfärjor” på linjen Nynäshamn–Ventspils.

De 222 meter långa färjorna Stena Baltica och Stena Scandica har kapacitet för 970 passagerare och totalt 2 875 längdmeter frakt och bildäck. Den första av färjorna, Stena Scandica, beräknas börja trafikera linjen under sommaren 2022 och Stena Baltica beräknas vara på plats sex månader senare.

Annons

Expansionen innebär också investeringar på land. I Gdynia flyttar Stena Line till en ny terminal med längre kajer och större uppställningsytor nästa år. I Karlskrona förbereder man sig enligt rederiet för de nya fartygen med att investera i nya ramper och genom utökade ytor för uppställning och omlastning.

Systerfartygen Stena Scandica och Stena Baltica är byggda i Italien 2005 och förlängdes nyligen på varv i Turkiet. De har tidigare seglat på Stena Lines linje mellan Belfast och Liverpool på Irländska sjön under namnen Stena Lagan och Stena Mersey. De kommer närmast från rederiets linje mellan Nynäshamn och Ventspils.