Stena Lines matroser blir volontärer hos Mercy Ships

Matroserna Alexander Gustafsson och Martina Thowsen påbörjar snart ett tre månader långt volontärarbete ombord på Mercy Ships sjukhusfartyg. Foto: Stena Line

Förra årets volontärsamarbete mellan Stena Line och Mercy Ships blev lyckat. Nu förbereder sig ytterligare två Stena Line-matroser för tre månaders volontärarbete ombord på sjukhusfartyget Africa Mercy.

 Strax efter midsommar påbörjar Stena Lines matroser Martina Thowsen och Alexander Gustafsson sin tid ombord på sjukhusfartyget Africa Mercy. Till en början blir det varvsunderhåll i Las Palmas innan fartyget sätter kurs mot Senegal.

Den ideella organisationen Mercy Ships driver med hjälp av volontärer fullt utrustade sjukhusfartyg i länder där hjälpen behövs som mest.

– Jag känner mig beredd på det som komma ska, mycket tack vare mina kollegor på Stena Line som gett mig värdefull kunskap och erfarenheter, säger Alexander Gustafsson, matros på Stena Nautica som trafikerar linjen Varberg–Grenå, i ett pressmeddelande.

Annons

Det krävs mer än 200 olika yrkesroller för att verksamheten ombord på sjukhusfartyget ska fungera. Den medicinska sjukvården utgör en stor del men även andra kompetenser – som målare, mekaniker, säkerhetsvakter och kockar – behövs. Sammanlagt utgörs besättningen av volontärer från femtio olika länder.

– Jag ser fram emot att träffa människor från andra kulturer och länder, men mest av allt ser jag fram emot att bidra till ett gott ändamål. För även om jag inte arbetar med sjukvård så kommer jag ombord på Africa Mercy vara en del av att förbättra människors liv, säger Martina Thowsen, matros på Stena Scandinavica som trafikerar sträckan Göteborg–Kiel.

”även om jag inte arbetar med sjukvård så kommer jag vara en del av att förbättra människors liv”

Stena Lines samarbete med Mercy Ships startade 2017 och är en del av rederiets hållbarhetsstrategi. Syftet är att stötta välgörenhetsorganisationen med den kompetens som Stena Lines medarbetare har och samtidigt sprida kunskap om och öka intresset för donationer till Mercy Ships. Anställda från rederiets alla regioner kan söka till volontärprogrammet. Volontärerna arbetar ideellt men Stena Line garanterar tjänstledighet samt står för vaccinationer och resekostnader.