Stena Saga räddade fiskare

Stena Saga
Besättningen på Stena Saga undsatte två fiskare utanför Skagen. Foto: Stena Line

Stena Saga undsatte två fiskare utanför Skagen då deras fartyg sjunkit. Matros Thomas Engdahl var den som först upptäckte nödraketerna. 

Berätta, vad hände?

– Jag var på bryggan, det var strax efter vaktavlösningen vid 04. Jag stod och pratade med styrman när vi såg en nödraket. Först var vi inte helt säkra men sedan såg vi en till och förstod att det var allvar. Vi purrade skepparen och ändrade vår kurs så vi styrde rakt mot raketerna. Sedan såg vi blinkljuset från flotten.

Annons

Var någonstans var du då?

– Jag stod på bryggvingen och lyste på flotten med strålkastare hela tiden. När man väl hittat ett objekt i vattnet måste man följa det med blicken, annars är det lätt att tappa det i vågorna.

Hur var vädret?

– Hård vind och vågor på 2–3 meter. Det var lite för hög sjö, vi försökte läa med vårt fartyg men det var svårt att inte driva ner på flotten. Det gick bra att sätta FRB:n, det var lite tveksamt först men sjösättningen gick fint. De körde bort till flotten och plockade över fiskarna, sedan tillbaka till oss och lyfte upp dem.

Såg du deras fartyg?

– Nej. De var på väg ut att fiska när skepparen kände att båten gick konstigt i sjön, han gick ner i maskinrummet och då stod han ”till pungen i vatten” berättade han för oss. De hann bara få på sig överlevnadsdräkter och kasta flotten i sjön. Båten sjönk till botten på ett par minuter.

Hur mådde de?

– De mådde förhållandevis bra. De hade bara legat i flotten i en och en halv timme och var inte speciellt nedkylda. De var såklart väldigt glada att vi såg och plockade upp dem. De fick kaffe och var sin tröja, de var ju lite tunnklädda under dräkterna, och sedan kom dansk helikopter med ytbärgare och hämtade dem.

Vad hann du tänka och känna under räddningsinsatsen?

– Det blir ju en del stress, så blir det alltid när det är skarpt läge. Men från det att vi såg flotten var jag inte speciellt orolig. När vi kom närmare såg vi en man som rörde sig i öppningen, vi såg hans reflexer, och flotten låg bra till med drivankare ute.

– Allt avlöpte väldigt väl, det var en bra insats. Man ser att övning ger färdighet. Det blev en stor räddningsinsats med räddningsbåt från Skagen, en helikopter från Danmark och en annan på väg från Sverige. Men hela insatsen tog bara någon timme så det gick väldigt fort.