Stena Scandica i hamn efter branden

Stena Scandica, arkivbild Foto: Stena Line

Under tisdagsförmiddagen anlände den branddrabbade färjan Stena Scandica till Nynäshamn.

Det var vid lunchtid på måndagen som en brand bröt ut på ett bildäck ombord på Stena Scandica. Färjan befann sig då sydväst om Gotska Sandön, på väg från Norvik utanför Nynäshamn till Ventspils i Lettland. Ombord fanns 299 personer varav 241 passagerare. 

Besättningen lyckades släcka branden som ska ha uppstått i en kyltrailer på däck 4. Inga personskador har rapporterats.

Larmet kom till Sjö- och flygräddningscentralen klockan 12.38 på måndagen via ett nödanrop på VHF-kanal 16 och en sjöräddningsinsats inleddes omgående. Såväl Kustbevakningsflyg som Sjöfartsverkets helikoptrar och Sjöräddningssällskapets fartyg begav sig mot Stena Scandica. Även Gotlandsfärjan M/S Visby la om sin kurs och begav sig till platsen, där man inledningsvis var behjälplig med att skapa sjölä och skydda från vind och blåst. 

Annons

Till följd av branden drabbades Stena Scandica av blackout, strömavbrott, och på grund av risken för grundstötning togs beslut om att påbörja evakuering av passagerare. Under kvällen fick Stena Scandicas besättning i gång maskinerna igen och evakueringen kunde avbrytas. 

Totalt evakuerades 32 passagerare från Stena Scandica med hjälp av Sjöfartsverkets helikoptrar. 26 av dem togs emot ombord på M/S Visby. Ett antal flögs även till Visby flygplats. 

Under natten till tisdag seglade Stena Scandica mot Nynäshamn för egen maskin, eskorterad av bland annat bogserbåtar, med resterande passagerare kvar ombord. Vid 11-tiden på tisdagen förtöjde fartyget i Norvik. 

I ett uttalande senare under tisdagen berömde Stena Lines vd Niclas Mårtensson Stena Scandicas besättning för deras agerande.

– Säkerheten och välbefinnandet för våra passagerare och besättning har varit vårt fokus under hela händelseförloppet. Vi förstår att detta varit extremt påfrestande för våra passagerare, och jag är stolt över hur våra anställda hanterade situationen. Jag är lättad att ingen skadades och nöjd med hur väl våra säkerhetsteam reagerade ombord och hur evakueringsprocessen hanterades enligt våra ledningssystem, säger han i ett pressmeddelande.

M/S Visbys deltagande i räddningsinsatsen ledde till kraftiga förseningar i Gotlandstrafiken, uppger Destination Gotland i ett pressmeddelande. När fartyget anlände till Visby sent på måndagskvällen var besättningen i stort behov av återhämtning vilket gjorde att avgångar natten till tisdagen fick ställas in. Enligt rederiet förväntades förseningarna påverka trafiken fram till onsdag morgon.

– Jag vill ge en stor eloge till alla medarbetare och passagerare som var ombord under räddningsinsatsen igår. M/S Visby deltog i närmare åtta timmar för att bistå ett fartyg i nöd, och det är en lång tid både att vänta och att vara i tjänst för en sådan insats, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland, i pressmeddelandet. 

Brandorsaken kommer nu att utredas.