Stena Vinga snart i trafik

I samband med flagg- och namnbytet lämnar Jens Andersen, tidigare befälhavare för Hammerodde, över till Stena Vingas befälhavare Anders Broberg. Foto: Lars Jansson

I  mitten av september börjar Stena Vinga trafikera Göteborg-Frederikshavn. Igår byttes både namn och flagg vid varvet i Landskrona – nu återstår några veckors jobb för att stenafiera ropaxfärjan.

Stena Vinga förvärvades för cirka ett år sedan från Bornholmsrederiet Faergen. Ropaxfärjan, som då hette Hammerodde, är byggd 2005 och är även ombyggd och moderniserad 2010.

– Det kommer bli en spännande process att följa Stena Vingas förvandling till ett Stena Line-fartyg på varvet. Det är ett omfattande arbete som ska genomföras på kort tid, säger Tony Michaelsen, chef för Stena Lines Danmarkslinjer i ett pressmeddelande.

Stena Vinga kommer att ersätta Stena Gothica. Men förutom att ta lastbilar och trailers kommer Stena Vinga även att frakta personbilar och passagerare.

Annons

Ännu en förändring är att Stena Vinga ska avgå från Masthuggskajen där även de andra Danmarksfärjorna, Danica och Jutlandica, lägger till.

Sjömännen som arbetar på Gothica kommer i och med fartygsbytet gå över till Stena Vinga. Med sin större kapacitet är Stena Vinga en del av Stena Lines tillväxtstrategi för trafiken mellan Sverige och Danmark.

– Vi får en mer modern produkt bättre anpassad både för våra fraktkunder och våra passagerare. Vi kommer också öppna för bilburna gäster vilket innebär en kapacitetsökning på passagerarsidan, berättade Tony Michaelsen tidigare i somras.

Läs även: Hammerodde ny i Stenas Damnarkstrafik

 

Stena Vinga när hon trafikerade Bornholm för det danska rederiet Faergen under namnet Hammerodde. Foto: Stena Line

Stena Vinga 

  • Byggd: 2005, B.V. Schps & Mfbk De Merwede v/h van Vliet & Co, Hardinxveld, Holland
  • Längd: 130 m
  • Bredd: 23 m
  • Djup: 5,6 m
  • Kapacitet: 1 538 längdmeter