Stena Vinga till Medelhavet i sommar

Utsikt över Älvsborgsbron byts till Gibraltar sund för personalen på Stena Vinga i sommar. Foto: Stena Line

Istället för den planerade rutten mellan Göteborg och Fredrikshamn blir det charteruppdrag på Gibraltar sund för personalen ombord på Stena Vinga i sommar.

Stena Vinga är rederiets flexibla fartyg, redo för olika vikarieuppdrag. Efter att ha kört på Bornholmslinjen ett par veckor under våren var planen att sätta Stena Vinga i trafik mellan Göteborg och Fredrikshamn under sommarsäsongen. 

De planerna fick ändras med kort varsel och nu vankas det andra breddgrader för 26 anställda i personalen ombord på Stena Vinga.

För några veckor sedan tecknades ett kontrakt med det marockanska rederiet Intershipping för ett charteruppdrag i Medelhavet. Där ska Stena Vinga ska gå mellan Algeciras och Tanger, en rutt på 1,5 timme över Gibraltarsundet.

Annons

Enligt Stenas presschef Stefan Elfström ska Stena Vinga tjänstgöra på detta sätt i Medelhavet i två månader och tas ur trafik på hemmaplan från mitten av juni till mitten av augusti.

Fartyget kommer behålla sin svenska flagga och nyckelpersonal för driften:

– Personalen från däck och maskin kommer att följa med, liksom en del säkerhetsrelaterad personal. Butiker och restaurang kommer att bemannas med lokal personal från det marockanska bolaget, Intershipping, säger han.

Ulf Norström, som är vice sektionsordförande för Seko Sjofolk på Stena Line säger att klubbsektionen är positiv till chartern och att besättningen ser fram emot att segla på en annan rutt i sommar.

Sommarsäsong är högsäsong för Stena Line och för att klara trycket mellan Göteborg och Fredrikshamn med ett fartyg kort, kommer antalet avgångar bli fler för kvarvarande båtar, berättar Stefan Elfström på Stena:

– För att täcka gluggen efter Stena Vinga ökar vi med fler avgångar för Stena Danica och Stena Jutlandica, så att alla gäster som bokats på Stena Vinga får en plats på någon av de andra färjorna istället.