Stopp för nyanställning och inhyrning i skärgårdstrafiken

Arkivbild från strejken 2013, då var tarifflöner den stora stötestenen. Foto: Pelle Andersson

Första steget i  Sekos varsel är i gång sedan 12.00. Från och med nu gäller stopp för nyanställningar och förbud mot inhyrning i de varslade rederierna.

Förhandlingarna med Almega återupptogs ändå under fredagen efter tidigare uppmaningar från medlarna. Men parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

– Nu gäller det att hitta öppningar. Att båda parterna försöker hitta lösningar på frågorna, men det finns vissa principiella punkter vi inte kommer att släppa, säger Mats Ekeklint, avtalssekreterare på Seko.

Seko har flera gånger försökt få Almega att återgå till förhandlingarna men arbetsgivarparten har förhalat förhandlingarna bland annat genom att inte svara, eller ge oklara svar.

Annons

– Vi erbjöd att skjuta på det första steget i varslet för att få dem ta upp förhandlingarna snabbare men de visade inte något intresse för det, berättar Mats Ekeklint.

Kärnfrågan i konflikten är den allmänt accepterade låglönesatsningen som Almega inte vill gå med på utan stora eftergifter i andra delar av avtalet.

– Almega vill bland annat förlänga rätten att säsongsanställa till nio månader från nuvarande sex månader. Det kan vi inte gå med på. Med en förlängd säsongsanställning till nio månader är risken uppenbar att det bara blir säsongsanställda sjömän i företagen. De vill slippa sitt arbetsgivaransvar under resten av året.

Steg två i Sekos varsel träder i kraft 14 november om parterna inte är överens innan dess.

Läs mer: Seko varslar om strejk i skärgårdstrafiken

Företag som är berörda av Sekos varsel: Tema Skärgården AB, Tema Shipping AB, Strömma Turism & Sjöfart AB, Waxholm III Skärgården AB, Nybrovikens Rederi AB, Assint AB, Kaj 15 AB, Rederi Vita Gäss AB, Kockarna & Co AB, C&C Båtrestauranger AB, PCP Rederi AB, Levande Matkultur i Sv AB, CTV Marin AB, Sea Monkey Inc AB, Lottas Himlagott AB, Blidösundsbolaget AB, Rederiaktiebolaget Ballerina och Rederi AB Skrattmåsen.