Storövning utanför Visingsö

Vägfärjan Braheborg vid en kollisionsövning 2018. Arkivfoto: Sjöfartsverket

Runt 100 personer deltar i stor sjöräddningsövning imorgon i Vättern. Övningen går ut på att träna samverkan mellan sjöräddningen och de lokala myndigheterna och räddningstjänsterna.

Scenario: Klockan 10.00 krockar färjan Braheborg med vågbrytaren i hamnen på Visingsö. Något har gått fel när färjan skulle gå in i hamnen. Larmet om olyckan tas emot av sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg som drar igång en stor räddningsinsats med bland annat fartyg och resurser från Sjöräddningssällskapet och den kommunala räddningstjänsten i Jönköping.

Även polisen och ambulanssjukvården i Jönköping larmas och skickas ut mot området för att undsätta människor i nöd.

I scenariot inträffar sedan ytterligare händelser som sätter samhällets resurser att lösa en större sjöräddningsinsats med många skadade människor inblandade på prov, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Annons

– Det övergripande syftet med övningen är att öva samverkan mellan alla inblandade parter. Finns det resurser och struktur för att hantera en liknande händelse? Hur kommer samverkan och samband på plats att fungera?, förklarar Jonny Larsson, regional sjöräddningssamordnare vid Sjöfartsverket.

Totalt deltar omkring 70 personer i övningsinsatsen. Dessutom bidrar drygt 30 statister från bland annat Trafikverket och Hälsohögskolan till att göra övningen verklighetstrogen.

Sjöfartsverket har arrangerat övningen. Förutom verket deltar Sjöräddningssällskapet, Trafikverket, SOS Alarm, polisen, den kommunala räddningstjänsten i Jönköping samt ambulanssjukvården i Jönköpings län.

Övningen pågår i anslutning till hamnen på Visingsö onsdagen 11 april mellan 10.00 – 14.30.