Stort intresse för krigsseglardagen i Göteborg

– Vi får inte glömma krigsseglarna, det är viktigt att berätta om vad de gjorde, säger Cecilia Petersson som är samordnare för Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg.

Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg och Sjöfartsverket Rosenhill bjöd in till årets högtidlighållande av Krigsseglardagen den 1 september. Mer än 120 personer – varav flera var söner och döttrar till krigsseglarna – hade anmält sig för att vara med på Clarion Hotel Draken i Göteborg för att hedra minnet av de omkring två tusen sjömän som miste livet under andra världskriget.

Cecilia Petersson hälsade alla välkomna och tackade de volontärer och sponsorer som gjorde kvällen möjlig. Hon meddelade också att Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg sörjde sin ordförande Britta Broman, som avlidit bara några dagar tidigare.

Fram till årsstämman och val av ny ordförande är det nu stiftelsens vice ordförande Peter Skoglund, som också är vice ordförande för Seko sjöfolk, som träder in hennes ställe.

Annons

Cecilia Petersson riktade samtidigt ett särskilt ord till de inbjudna politikerna som närvarade:
– Jag hoppas att det kan vara ett steg i rätt riktning för att minnesplaketterna med krigsseglarna från andra världskriget åter ska bli synliggjorda. De donerarades av Redarföreningen och hängde tidigare i foajén på det som var Sjömanskyrkan, men monterades ner av de nya ägarna.

Årets högtidstalare var fil. dr. Lars Hansson som skrivit boken ”Göteborg under krigshot”. Han berättade om hur sjömännen blev drabbade på olika sätt av krigets förlopp och lyfte bland annat upp Skagerrakspärren, det ogenomträngliga minfält mellan Lindesnes och Hanstholm som delade den svenska handelsflottan i två. Omkring 8000 svenska sjömän blev utestängda och dessutom illa behandlade av staten, som inte lät dem förfoga över sina egna inkomster. Först på slutet av 1990-talet fick krigsseglarna upprättelse av den svenska staten.

På Krigsseglardagen 2024 höll fil. dr Lars Hansson högtidstalet. Foto Sandra Nelhans

Korum hölls av prästen Christopher Asker. Ulla Gyllenros var kantor och sjöng både solo och sedan duett med Ove Granstedt. Kören ”Flottans män” bidrog med musik och fick publiken att sjunga med i välkända visor. Samlingen avslutades med kaffe och bakelse.  

En av besökarna var Nelly Jacobsson, som har arbetat för Broströms rederier. Intill sitter vännerna Stina Edström och Kenny Nilsson, som båda haft fäder som var krigsseglare, och överlevt.
– När pappa gick till sjöss visste man aldrig om han skulle komma tillbaka. Och det fanns inga mobiltelefoner att hålla kontakten med, berättar Kenny Nilsson.


Nelly Jacobsson (till vänster) har arbetat för Broströms rederier. Stina Edström och Kenny Nilsson har båda haft fäder som var krigsseglare, och överlevt. Foto: Sandra Nelhans

Seko sjöfolk, Sjöbefälsföreningen och Stiftelsen Sveriges sjömanshus bidrog med två stora kransar för att hedra krigsseglarna.

Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold lade ner Sveriges sjömanshus krans vid Mariebergs kyrkogård som har ett minnesmonument över de omkomna sjömännen och förbundets vice ordförande Peter Skoglund lade ner Seko sjöfolks och Sjöbefälföreningens krans vid Krigsseglarmonumentet i centrala Göteborg.

Text: Sandra Nelhans
Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold och vice ordförande Peter Skoglund var med på Krigsseglardagen 2024 för att hedra de sjömän som mist livet under andra värlskriget. Foto Sandra Nelhans
Margita Engholms far var krigsseglare. Hon besökte Krigsseglardagen med Per Backendal. Hennes pappa var sjökapten och omkom 1940 då tyskarna torperade dem. Foto: Sandra Nelhans
På Krigsseglardagen 2024 bidrog Flottans män med musik. Foto Sandra Nelhans
Stiftelsen Sveriges sjömanshus krans lades på Krigsseglarmonumentet vid barken Viking i Göteborg. Foto: Peter Skoglund.
Seko sjöfolks och Sjöbefälföreningens krans lades på Mariebergs kyrkogård i Majorna, Göteborg. Foto: Peter Skoglund.
”Det havet gömmer, vi aldrig glömmer”. Seko sjöfolk, Sjöbefälsföreningen och Stiftelsen Sveriges sjömanshus bidrog med två stora kransar för att hedra de omkomna krigsseglarna. Foto: Sandra Nelhans