Svensk flagg för Northern Skagerrak

Northern Energy & Supply förstärker sin verksamhet med ännu ett fartyg som liksom Northern Kattegat får svensk flagg. Foto: Northern Offshore Services

Northern Energy & Supply i Göteborg utökar sin verksamhet med ny tanker. Och flaggar svenskt.

– Vårt nya fartyg, Northern Skagerrak, är något större än det fartyg vi har sedan tidigare. De ska komplettera varandra, säger David Kristensson, koncernchef för Northern Group.

Rederiet har redan fått leverans på fartyget från det turkiska varvet. Men fortfarande behövs vissa anpassningar för Northern Energy & Supplys verksamhet innan man kan sätta Skagerrak i drift.

– Vi började med vår recyclingverksamhet för ett och halvt år sedan. Vi hämtar bland annat slop och sludge, säger David Kristensson. Med ännu ett fartyg hoppas vi kunna fortsätta växa. Det är en intressant affär, det är ingen som gjort detta tidigare.

Northern Skagerrak ska öka flexibiliteten för företaget och fartyget ska kunna användas till att transportera både avfall samt smörjolja. Med en lastkapacitet på nästan 700 kubikmeter är Northern Skagerrak något större än Northern Kattegat. Enligt planen ska det nya fartyget sättas i drift efter årsskiftet – med en svensk flagg i aktern.

Annons

– Vi började med svensk flagg i samband med att vi skaffade Northern Kattegat. Jag tycker det är positiva vindar med svensk flagg nu. Det finns fortfarande några små saker som behöver ändras men alla aktörer inom sjöfarten vill väl, säger David Kristensson.

Driftområdet för Northern Skagerrak kommer primärt att vara längs Västkusten och Danmark. Bemanningen kommer att skötas via systerbolaget NOS, Northern Offshore Services.

David Kristensson beräknar att fartyget kommer bemannas av tre till fem anställda, inklusive befäl, beroende på uppdragen.

– Vi kommer att ha en grundbesättning på fartyget och sedan komplettera efter behov.

Seko sjöfolks ombudsman Peter Skoglund talade med representanter för Northern Group i förra veckan och kom bland annat överens om kollektivavtal.

– Det är glädjande att Northern Energy & Supply väljer svensk flagg för sitt nya fartyg. Det är ett kvitto på att svensk flagg är attraktiv och att svenska sjömän ligger i den absoluta framkanten kompetensmässigt, säger han.

 

FAKTA: Northern Skagerrak

Längd: 46 meter

Bredd: 9.60 meter

Lastkapacitet: 694 kubikmeter

Northern Energy & Supply utgör tillsammans med Northern Offshore Services och Kristensson Shipping koncernen Northern Group.