Svensk flagg för nya Fure Vinga

Fure Vinga är först ut i leveransen av sammanlagt sex nya tankerfartyg. Furetank har beställt tre, Rederi Älvtank två fartyg och Erik Thun ett. Bild: Gothia Tanker Alliance

Furetank har fått leverans på Fure Vinga – det första nybygget i en serie på tre tankfartyg för rederiet.

Fure Vinga, liksom de två efterföljande fartygen, är svenskflaggad. Tankfartyget kommer till största delen trafikera Östersjön och Nordsjön.

Fure Vinga har möjlighet att drivas på LNG. Fartyget är utvecklat tillsammans med det svenska bolaget FKAB Marine Design och fokus har legat på en energieffektiv och miljösmart framdrift med markant minskade utsläpp av koldioxid, kväveoxider, svaveldioxider och partiklar.

Längden på fartyget är 150 meter och tankvolymen är 20 300 kubikmeter uppdelat på 12 tankar.

Annons

– När vi startade projektet för nästa generations fartyg var ambitionen inte bara att göra dem mer effektiva än vårt tidigare tonnage, utan att skapa de mest miljösmarta produkttankers som finns. Med leveransen av vårt första fartyg klar är jag övertygad om att vi har lyckats, säger Lars Höglund, vd för Furetank i ett pressmeddelande.

Fure Vinga levererades från varvet Avic Dingheng i Kina. Fartyget är nu på väg till Indonesien för att lasta innan hon kommer till Europa – och senare Donsö.

Läs även: Stort miljöfokus för nybyggnationerna