Svensk seger i jubilerande fototävling

Första pris: ”Self portrait”, Jörgen Språng, kockstuert, Bit Viking, Sverige

När den nordiska fototävlingen för sjöfolk arrangerades i slutet av januari var det för 35:e gången. 2022 års tävling samlade totalt in 860 bidrag från 142 fotografer.

Efter två års tävlande på distans kunde tävlingen återigen hållas fysiskt. Norge och Sjøfartsdirektoratet stod för värdskapet för mötet, som avhölls i Haugesund. Till mötet hade varje lands representant med sig 15 bilder från de nationella tävlingarna. Den svenska deltävlingen avgjordes i Norrköping den 12 januari.

Andra pris: ”Arbeider i all slags vaer”, Hlynur Ágústsson, matros, Þórunn Sveinsdóttir, Island
Tredje pris: “Inspection of Anchors”, Daniel Möllerström, matros, Njord Viking, Norge
Svensk finalist: ”Pipedream”, Adam Andersson, matros, IB Atle

För den nordiska tävlingen var det fotograferna Alfred Aase och Jan Kåre Ness som utgjorde juryn. 75 bilder sållades ned till fem vinnare och ett antal bidrag som fått juryns hedersomnämnande. Det blev i år en ovanligt jämn fördelning nationsmässigt av de premierade och hedersomnämnda bidragen.

Norge var det land som hade flest bilder i urvalet – två pristagande bilder från Daniel Möllerström på tredje respektive fjärde plats, och två hedersomnämnanden. Finland och Island fanns också representerade i topp-5-listan och så också Sverige, som tack vare Jörgen Språngs annorlunda självporträtt tog förstapriset.

Annons

Alla premierade bilder och de svenska finalisterna finns att se på www.seatime.se/fototavling.

Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk är ett samarrangemang mellan Sjöfartsverket, Sjøfartsdirektoratet, finska Sjömansservicebyrån, Sea Health & Welfare och Sjómannablaðið Víkingur. Tävlingen för 2023 har redan startat och pågår hela året.