Svitzer växer i Öresund

Alla anställda erbjuds att följa med när Svitzer köper bogserbåtarna Sund och Ven. Foto: BTÖ

Svitzer köper bogserbåtarna Sund och Ven och tar över Port Towage Nordics verksamhet i Öresund. Alla anställda som vill erbjuds fortsatt arbete i Svitzer.

Port Towage Nordic ägs av svenska BTÖ (Bogser Team Öresund) och holländska Iskes Towage and Salvage. Förutom de två bogserbåtarna i Öresund har bolaget även verksamhet i Finland.

Nu köper Svitzer fartygen Sund och Ven och tar därmed över verksamheten i Öresund. Enligt Michael Staufeldt, vd för Port Towage Nordic, blev konkurrensen för svår när mängden uppdrag minskade i området.

– Vi är glada att Svitzer gått med på att ta över våra befintliga kunder och fortsätta hålla vår höga servicenivå, säger han.

Annons

De tolv anställda i Port Towage Nordic har erbjudits jobb i Svitzer och fått till mitten av nästa vecka på sig att ge besked.

– Det har varit väldigt viktigt för mig att våra gubbar får följa med till Svitzer om de vill, säger Michael Staufeldt till Sjömannen.

Ven kommer att stanna kvar i Öresund och Michael Staufeldt hoppas att fartyget fortsätter köra med samma besättning som idag.

– Var Sund hamnar vet jag inte, vilket betyder att resten av manskapet från PTN kommer att hamna på andra båtar istället, säger han.

Mikael Lindmark är ombudsman på Seko sjöfolk.

– Avtalet de kommer till är till 99 procent likadant som det de haft tidigare. Det är så bra och heltäckande det går för sjömän som bor i Sverige och jobbar under färöisk flagg, säger han.

Däremot tycker han det är tråkigt att Port Towage Nordic försvinner från Öresund.

– Det blir märkligt när en ensam aktör får monopol i ett område, säger Mikael Lindmark.

Läs även: Bogserbåtar får färöflagg