Tallink Silja drar tillbaka varslet

Silja Symphony. Foto: Tallink Silja/Marko Stampehl

Efter regeringens beslut om förlängd korttidspermittering drar Tallink Silja tillbaka varslet om arbetsbrist som lades i oktober.

I oktober varslade Tallink Silja om total arbetsbrist. Samtliga 500 ombordanställda i Sverige berördes varav cirka 350 på Seko sjöfolks avtalsområde. 

Idag meddelar rederiet att varslet dras tillbaka. Detta sedan regeringen igår gav besked om att möjligheten att korttidspermittera personal förlängs till den 30 juni 2021. Beskedet är hett efterlängtat. 

– Vi är oerhört lättade över att regeringen nu meddelat att möjligheterna till korttidspermittering förlängs, säger Tallink Siljas vd Marcus Risberg i ett pressmeddelande. 

Annons

– Vi har, liksom många andra företag, gjort allt vi kan under pandemins första fas för att anpassa verksamheten och hantera situationen så gott det går. Men när smittspridningen nu ökar snabbt igen krävs ytterligare tid och stöd för att företag i de hårdast drabbade branscherna ska hinna ställa om och anpassa sig till en ny verklighet som är hållbar på lång sikt, säger han.

Tallink Siljas fartyg Silja Symphony, som i vanliga fall seglar mellan Sverige och Finland, har i sommar gjort inhemska kryssningar till Visby och Höga kusten. Enligt rederiet har detta fungerat tack vare att verksamheten gått att kombinera med korttidspermittering av personalen. 

Trots alla utmaningar i form av smittspridning och reserestriktioner har rederiet lyckats med att snabbt ställa om verksamheten, menar Marcus Risberg. Både när det gäller anpassningar för att minimera risken för smittspridning och med att hitta nya inhemska rutter. Men det hade inte varit möjligt utan enorma gemensamma ansträngningar av rederiets personal, påpekar han.

– Jag kan därför inte med ord beskriva hur lättad jag är över att vi nu kan dra tillbaka varslet och slipper säga upp fler dedikerade, duktiga medarbetare, säger Marcus Risberg. 

Folke Matrosow, sektionsordförande för Seko i Silja Line, är glad att varslet dragits tillbaka.

– Det är väldigt bra, säger han. Skönt att korttidspermitteringen förlängs och att beskedet från regeringen hann komma i tid.