”Tänk att få sitta i Sveriges riksdag”

Mikael Lindmark. Foto: Magnus Glans

Hallå där, Mikael Lindmark, som står på sjunde plats på riksdagslistan för Socialdemokraterna i Göteborg inför valet i höst.

Vad händer i höst? 

– Ja du. Idag har vi [Socialdemokraternas Göteborgsdistrikt] fyra platser i riksdagen. Gör vi ett riktigt jäkla bra val i höst så kan vi få fem eller sex, och då står jag plötsligt som första reserv. Om någon av de som står före mig får ett annat politiskt uppdrag som slår högre, till exempel blir minister, så kommer jag in.

Vill du det?

– Jamen tänk att få sitta i Sveriges riksdag! Det är klart man vill det om man är politiskt intresserad. Tänk att få vara en av de 349 personer som kan påverka och förbättra för övriga tio miljoner.

Skulle det märkas att vi i så fall får en sjöman i riksdagen? Skulle du fokusera på sjöfartsfrågor?

– Det beror på var man hamnar. Jag har fått skriva en önskelista på utskott jag vill hamna i och då satte jag trafikutskottet högst. Skulle jag hamna någon helt annanstans får jag väl göra det bästa av det och väva in sjöfart när det går. 

Annons

Vilka frågor intresserar dig?

– Arbetsmarknadsfrågor generellt, arbetsmarknad och arbetsvillkor i ett större perspektiv. En av mina visioner är att hela EU ska komma överens om någon form av sociala villkor för arbetare i hela EU. Inte bara fina ord utan att det blir verklighet. Ett land ska inte kunna göra rovdrift på ett annat, som är vanligt idag. 

Vad tänker du om att, om du kommer in i riksdagen, sluta på Seko sjöfolk? 

– Det vore förstås tråkigt. Seko sjöfolk är som en andra familj för mig med all tid och engagemang man har lagt ner genom åren.