Tomas Abrahamsson får guldmedalj av ITF

Tomas Abrahamsson, tidigare ordförande i Seko sjöfolk och viceordförande i Seko, får en guldmedalj på ITF-kongressen i Singapore. Foto: Kenny Reinhold

Tomas Abrahamsson får guldmedalj från ITF, International Transport Workers’ Federation, för sitt fackliga arbete och insatser för förbundet.

Nu är det även klart att Kenny Reinhold efterträder Tomas Abrahamsson i styrgruppen för Flag of Convenience-kampanjen.

– Det är ett mycket viktigt och hedrande uppdrag att inneha, så detta ska förvaltas med högsta intresse och prioritet, säger Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk, på plats på ITF:s kongress i Singapore.

Läs även: Kenny till styrgrupp för FoC-kampanjen

ITF-kongressen går in på sista dagen imorgon, lördag. Kongressen har över 2400 deltagare från 600 fackföreningar i 140 länder som representerar fler än 19 miljoner medlemmar. Tillsammans drar deltagarna upp riktlinjerna för ITF:s arbete för de kommande fem åren.

Annons

Sjömannen tog kontakt med Kenny Reinhold för att ställa några frågor:

Kenny Reinhold Foto: Dick Gillberg

Hur upplever du stämningen på kongressen?

­– Detta är min fjärde ITF-kongress och jag måste säga att denna är den klart bästa av dem jag deltagit i! Stämningen har varit på topp hela veckan, allt från öppningsceremonin, våra sjöfolkssektionsmöten och allt runtomkring med sidoevenemang. Det känns lite magiskt över det hela när det är så många deltagare, det är rekordmånga denna gången.

Något beslut som sticker ut? Positivt, eller negativt?

– Nej, inga negativa saker, utan bara positiva saker… Besluten som tas på kongressen är mycket bra, alla sektioner har ju sina egna möten för motioner, diskussioner och beslut som sedan vidimeras av kongressen. En positiv sak jag måste framhålla är att ITF gav Tomas Abrahamsson en guldmedalj. Det är inte många som får denna utmärkelse!

– Det är ett fint sätt av ITF att särskilt hylla och uppmärksamma en persons fackliga arbete. Och det är få inom ITF-familjen som har den kunskapen, glöden, historiken och kontaktnätet som Tomas har. Han har ju varit engagerad i ITF i cirka 30 år på olika sätt, och det blev massiva och stående ovationer när han uppvaktades. Tomas har ju också varit viceordförande i Seko och ordförande i Seko sjöfolk.

Något beslut som påverkar sjömän i Sverige, eller får konsekvenser för svensk sjöfart?

– Alla besluten som är tagna i sjöfolks- och hamnarbetarnas sektioner, med motioner och annat samt ITF:s arbetsprogram för de kommande fem åren, kommer både direkt och indirekt få konsekvenser för svenskt sjöfolk och svensk sjöfart. Och alla positiva framsteg och förbättringar för sjöfolket i stort kommer ju även gynna svenskt sjöfolk, då vi alla hjälper till att göra branschen starkare och sjöfolket starkare.

– Många beslut gäller även hur vi ska agera med och mot varandra. Policys och avtal som reglerar detta har blivit bättre och tydligare. Kongressen tog även beslut om att bilda en arbetsgrupp som skall jobba med bland annat cabotagefrågan.

Hur gick det till när du blev utsedd till ledamot i styrgruppen för arbetet mot bekvämlighetsflaggade fartyg?

– Jag var ju nominerad av Europa som har fyra sjöfolksmandat i FPC SG (Fair Practice Committee Steering Group), styrgruppen som leder FoC-kampanjen, och jag blev invald i onsdags. Tomas Abrahamsson var ledamot tidigare och tack vare hans insatser, så lyckades Seko och Sverige få in en ny röst i form av mig i denna viktiga styrgrupp.

Så här långt, vad är din sammanfattning av kongressen?

– Mycket bra kongress, många bra beslut för sjöfolket! Allt som allt med lokaliseringen, event, möten, kvällseventen och sidoaktiviteter, så skulle jag ge denna kongressen en 9:a av 10 möjliga.

– Värt att nämna är också att en sidoaktivitet handlade om Lennart Johnssons och Stefan F Lindbergs bok ”Drömmen om ett bättre liv”. Det var en upplevelse att vara med när de visade och berättade om sin fantastiska bok, som ITF dessutom översatt till engelska. Boken är även en gåva till samtliga kongressombud, säger Kenny Reinhold.

Samlingen i Singapore är ITF:s 44:e kongress i ordningen. Den syftar till att ge transportarbetare en kollektiv röst, dra upp strategier och sätta dagordningen för transportbranschen de närmaste åren.

Kongressen har bland annat behandlat hur digitalisering och automatisering påverkar förutsättningarna på den globala transportmarknaden samt hur villkoren kan förbättras för kvinnliga transportarbetare.

Det pågående mötet är den första gången ITF har samlats till kongress i Sydostasien. Kongressen hålls mellan 14-20 oktober.