Trafikstart för Yxlan i december

I förra veckan var det officiellt dop för Yxlan i Stockholm. Foto: Stockholm läns landsting

Waxholmsbolagets nybygge Yxlan kommer att ha trafikstart den 10 december. Den isbrytande färjan kommer att trafikera Stockholms norra skärgård.

– Vi har fått ett modernt och miljösmart fartyg som är bättre anpassad för trafik i norra skärgården, säger Richard Borgström, chef för Sjötrafik på trafikförvaltningen. Fartyget kan bryta is, vilket säkerställer trafik ut till öarna året runt, och är anpassad så att alla passagerare kan åka med.

Färjan har kafeteria ombord, samt utrymme för last. Enligt Stockholms läns landsting har färjan en hög komfort och hög tillgänglighet med bland annat handikappanpassad toalett. Och på sommaren finns det ett soldäck för passagerarna att njuta av.

Annons

För att begränsa miljöpåverkan är Yxlan utrustad med dieselelektrisk hybriddrift. Under normal drift kompletteras färjans dieselgeneratorer med batterier. Det kommer även vara möjligt att köra på ren batteridrift under kortare sträckor.

Dieselmotorn uppfyller samtidigt de senaste regelkraven för utsläpp och kan köras på förnybara drivmedel.

Färjan är döpt efter ön Yxlan med omkring 300 åretruntboende i den norra skärgården – en ö som färjan även kommer att trafikera.

Turlistan i norra skärgården går via bryggorna Furusund, Köpmanholm på Yxlan, Östernäs, Gräskö, Norröra, Söderöra, Svartlöga, Rödlöga, Fårgångsö, Högmarsö, Söderäng och Solö.

För att kunna gå till alla bryggor finns krav att klara ett begränsat djup på 2,5 meter. Yxlans isgående egenskaper ska även säkerställa trafik året runt.


Yxlan:

  • Byggd 2018 av Baltic Workboats, Estland
  • Kapacitet: 150 passagerare
  • Maxfart: 11 knop
  • Längd: 27 meter
  • Djupgående: 2,4 meter