Transdev köper Blidösundsbolaget

Transdev, ägare till Styrsöbolaget i Göteborg, köper Blidösundsbolaget med bland annat anrika ångfartyget Blidösund i flottan. Ägarbytet sker efter årsskiftet. Namnet Blidösundsbolaget kommer att leva kvar. Foto: Blidösundbolaget.

Styrsöbolagets ägare Transdev köper Blidösundsbolaget. Genom köpet utökar Transdev sin andel kollektivtrafik till sjöss och kommer nu köra skärgårdstrafik både i Göteborg och Stockholm.

Affären gjordes upp under torsdagen och gäller Blidösundsbolagets verksamhet med sammanlagt tio fartyg, bland annat det välkända ångfartyget S/S Blidösund från 1911.

– Vi som ägt och arbetat med Blidösundsbolaget i 35 år är glada över att vårt bolag hamnar i goda händer. Här finns den kompetens, bredd och styrka som behövs för att ta Blidösundsbolaget vidare in i framtiden. Här finns också en respekt för historia och traditioner, något som varit så viktigt under Blidösundsbolagets över hundraåriga verksamhet, säger Göran Ahlqvist, delägare och vd för Blidösundsbolaget i ett pressmeddelande.

Förutom egen kommersiell drift av fartyg har Blidösundsbolaget trafikavtal med Waxholmsbolaget och Stockholms läns landsting, SLL. Bolaget ansvarar även för driften av ett av Waxholmsbolagets fartyg.

Annons

Waxholms Ångfartygs AB har godkänt ägarförändringen och Transdev som ny part för kontraktstrafiken. Överlåtelsen sker den 2 januari 2018 och namnet Blidösundsbolaget kommer att kvarstå.

I köpet ingår även skärgårdsanläggningen Siaröfortet och en ägarandel i Skärgårdsrederiet som kör turistbåtar i Stockholm under marknadsnamnet Red Sightseeing.

– Blidösundsbolaget är ett välskött rederi med väldigt nöjda kunder och en anrik historia, något vi som ny ägare kommer att värna om. Jag ser goda möjligheter för att fortsätta utveckla verksamheten och hoppas såväl medarbetare som kunder kommer att uppleva en smidig övergång, säger Bertil Pevantus, vd Styrsöbolaget och chef för affärsområde Båt på Transdev.

Genom Styrsöbolaget ansvarar Transdev för kollektivtrafik och frakttrafik i Göteborgs södra skärgård samt för pendeltrafik över Göta Älv i centrala stan. Styrsöbolaget har 14 färjor och har nyss förvärvat ytterligare två. Bolaget har varit verksamt sedan 1922.

– För Transdev är det en viktig affär som innebär att vi nu även kan erbjuda båttrafik på ostkusten. Genom förvärvet stärker vi vår position inom kollektivtrafik till sjöss och vi ser fram emot samarbetet med SLL och Waxholmsbolaget och att vara med och driva utvecklingen i Stockholms skärgård på liknande sätt som vi har gjort i Göteborg, säger Gunnar Schön, vd Transdev Sverige.

Blidösundsbolaget hade en omsättning på 84 miljoner under 2016.


Fakta: Transdev Sverige

Transdev är en av Sveriges största operatörer inom persontrafik. Företaget bedriver persontrafik med buss, tåg, spårvagn och båt åt regionala kollektivtrafikmyndigheter, kommuner och landsting.

Transdev finns på 37 orter i Sverige och har 4500 anställda. Transdev Sverige ingår i den internationella koncernen Transdev med verksamhet i 19 länder världen över.