Transdev ökar i Stockholms skärgård

Utö Rederi bedriver bland annat trafik med Silverpilen. Beroende på trafikområde tar färjan 297 eller 347 passagerare. Foto: Utö Rederi

Transdev har köpt Utö Rederi AB. Genom förvärvet ökar den internationella koncernen sin närvaro i Stockholms skärgård.

– Förvärvet är en del i satsningen på kollektivtrafik till sjöss och på Stockholmsregionen. Vi har många vattenvägar i Sverige inte minst runt Stockholm och vi ser en potential att utveckla kollektivtrafiken ytterligare, säger Gunnar Schön, vd för Transdev i Sverige i ett pressmeddelande.

Transdev äger sedan tidigare Blidösundsbolaget i Stockholm. Genom förvärvet av Utö Rederi kompletterats nuvarande trafik i mellanskärgården med sträckor i södra- och sydöstra skärgården.

Utö Rederi kör mestadels upphandlad trafik men också charterverksamhet. Överlåtelsen skedde den 1 juni 2019 och namnet Utö Rederi AB kommer att kvarstå. Samtliga anställda kommer att vara kvar i sina anställningar, uppger Transdevs marknads- och kommunikationsdirektör Eva Tiséus för Sjömannen.

Annons

”vi ser en potential att utveckla kollektivtrafiken ytterligare”

Enligt Transdev innebär förvärvet ett utökat samarbete med Stockholms läns landsting, SLL, och Waxholmsbolaget. Blidösundsbolaget vann som bekant även upphandlingen i december av det största området i mellanskärgården med 15 båtlinjer vilket innebär att Transdev stärker greppet om skärgårdstrafiken. Trafikstarten för de linjerna är planerad till december 2019.

Transdev äger även Styrsöbolaget i Göteborg som trafikerar Göteborgs södra skärgård samt kör pendeltrafik över älven i centrala Göteborg.

– Utö Rederi är ett välskött rederi med väldigt nöjda kunder. Det är ett bra komplement till våra befintliga båtaffärer i Stockholm och Göteborg. Redan den 1 juni hade vi glädjen att få hälsa närmare 30 nya kollegor ombord. Vår ambition är att affären ska gå smidigt för alla medarbetare och inte innebära någon störning för resenärerna, säger Gunnar Schön.

Utö Rederi äger fem egna fartyg, samt driftar två av Waxholmsbolagets. Underleverantörerna Haninge Charter och Sjötaxi AB, Dalarö Sjötransporter, Runmarö Båttaxi AB och Landsortstrafiken AB är även knutna till bolaget via Waxholmsbolagets trafikavtal som trädde i kraft våren 2016.

”Jag kommer att sakna alla duktiga medarbetare”

– Jag övertog Utö Rederi 2005 och det har varit en otroligt trevligt och utvecklande, men det är nu dags att lämna över rodret till Transdev, säger Gustaf Myrsten, ägare till Utö Rederi. Jag kommer att sakna alla duktiga medarbetare som jag lärt känna under de här åren, samtidigt är jag övertygad om att Transdev kommer att bli en bra ägare till Utö Rederi. Det finns en stor erfarenhet inom sjöfart och en förmåga att fortsätta utveckla verksamheten.


Läs även: Blidösundsbolaget vann mellersta skärgården