Trotjänaren Mini Star säljs

Roro-fartyget Mini Star, 107 meter lång och 17 meter bred, försvinner inom kort från den svenska handelsflottan.

Skärhamnsfartyget Mini Star säljs till Mexiko. Rederiet AB Westco upphör i samband med försäljningen.

Roro-fartyget Mini Star säljs i slutet av september till mexikanska köpare och får mexikansk flagg och besättning. Fartyget, byggt 1988, har fram till nu haft svensk flagg och Skärhamn som hemmahamn.

Sedan april i år har Mini Star legat upplagd i Rönnäng på Tjörn. Innan dess gick hon bland annat i charter under två år för Nor Lines och dessförinnan för Wilson Line. Sedan uppläggningen har rederiet försökt hitta ny sysselsättning för fartyget men bara erbjudits korta perioder om ett par veckor.

– Det är helt omöjligt att driva en båt på det sättet, ha dubbla besättningar som går hemma och väntar och bara få köra ett par veckor. Det går inte, säger Rune Samsson som driver AB Westco, till Sjömannen.

Annons

Mini Star har funnits i rederiets ägo sedan 1999. Att hon nu säljs tycker Rune Samsson är tråkigt.

– Vi hade gärna sett att vi kunnat fortsätta men försäljning var enda alternativet. Vi har haft fantastiskt bra medarbetare under alla år och är väldigt nöjda med deras jobb ombord. Alla har stannat i båten väldigt länge, säger han.

Tre personer berörs på Seko sjöfolks avtalsområde.

Rederiet bildades 1989 av tre seglande delägare och upphör i samband med försäljningen. Orsaken är enligt Rune Samsson att de som driver rederiet börjar närma sig pension.

Mini Star kommer efter försäljningen att gå i trafik i Baja de California, den stora viken söder om San Francisco. Flaggskiftet sker i Rönnäng.

Mini Star upplagd i Rönnäng.