Tryggheten i poolen lockar

Anders Grip bor i Göteborg men jobbar på Birka Stockholm sedan sommaren 2017. Tidigare har han jobbat på Stena Line. Foto: Jörgen Tiger

Mer trygghet och större överblick över arbetet – dessutom en fast månadslön.

Anders Grip och Tina Karlsson på Birka Stockholm är nöjda med det nya poolavtalet som Rederi Eckerö tecknat med Seko sjöfolk.

– Man kan slappna av på ett annat sätt med en tillsvidareanställning i poolen, säger Anders Grip. Jag behöver inte jaga arbete. Tvärtom är det arbetsgivaren som ska erbjuda mig arbete.

Rederi Eckerö var först ut av färjerederierna att teckna det nya poolavtalet med Seko sjöfolk. Anders Grip, Tina Karlsson och ett drygt 20-tal sjömän ytterligare erbjöds då att få en tillsvidareanställning i en personalpool istället för en tillvaro med korta inhopp och visstidsanställningar. 

Poolavtalet är baserat på en fast årsarbetstid. Arbetsperioderna fastställs utifrån regelbundna avstämningar där den ombordanställde får ett schema över vilka dagar han eller hon ska arbeta under de kommande månaderna. 

Annons

Arbetsgivaren ska även kunna ringa in personal med kort varsel under ledighet mellan arbetsperioder. Tiden mellan arbetsperioder delas in mellan disponibla dagar och fridagar.

– Men än så länge har jag aldrig blivit inringd, berättar Anders. Det fungerar så att man kommer överens med arbetsgivaren mellan vilka klockslag de kan ringa under de dagarna man ska vara disponibel. 

”Man kommer överens med arbetsgivaren mellan vilka klockslag de kan ringa”

Han menar att poolavtalet har gett honom större frihet att själv bestämma över sitt arbete. Samtidigt som anställningen ger tryggheten av en vanlig tillsvidareanställning.

Efter 16 år på Stena Line började -Anders arbeta på Rederi Eckerö och Birka Stockholm under sommaren 2017. Han ville ha större omväxling i arbetet och nya erfarenheter – att arbeta på Birkas långkryssningar på sommarhalvåret lockade särskilt.

– Jag gillar variation och att hoppa runt mellan olika arbetsuppgifter. Arbete i poolen ger mig även bättre möjlighet att styra mitt schema än när jag arbetade visstid. Jag kan exempelvis välja att jobba hur mycket jag vill under sommaren då kryssningarna är, säger han.

Tina Karlsson tackade också ja till en anställning i poolen. Också hon tycker
att tryggheten som tillsvidareanställningen ger är en stor fördel. Bland annat har hon kunnat ta banklån vilket inte var aktuellt tidigare.

– Jag har säsongsjobbat i mer eller mindre 15 år. På Birka har jag jobbat extra i ett och ett halvt år och innan dess arbetade jag på Viking Lines Cinderella, berättar hon. 

Anställningen i poolen gör att man får en större överblick, menar hon. Istället för att arbeta vecka till vecka, eller som tidigare från dag till dag, har man både schemalagd tid och möjlighet att styra sin ledighet.

– Jag känner mig trygg att jag får en lön varje månad, och man ser en större kontinuitet i arbetet. Men det handlar även om att själv ha lite framtidsförhållning så att man planerar sina ledigheter och är noga med att fylla i vilka dagar som arbetsgivaren inte kan ringa.

”Jag känner mig trygg att jag får en lön varje månad”

Från maj till årsskiftet har Tina fått förfrågan om inhopp två gånger. En gång i hemmet och en gång i anslutning till ett annat arbetspass ombord. Som pool-anställd har hon mest arbetat som servitör men hon har även hoppat in som hovmästare under sommaren samt arbetat i bar och café.

– Jag ser det bara som något positivt att göra olika saker, men jag vet också att många kan uppleva det som en nackdel att hoppa runt. För de som jobbat visstid som servitörer med full lön blir det exempelvis en nedgång i lön per arbetad timma när de hoppar in på en annan befattning som till exempel EKB, säger hon. 

Den första tiden med poolavtal var ganska rörig, berättar Tina. Varken de anställda eller företaget var helt insatta vad som gällde och en del arbetskamrater blev besvikna.

Något som kom upp till diskussion kollegor emellan var frågan om semester. Med en anställning i poolen kan man inte ha fyra veckor sammanhängande semester under sommarmånaderna.

– Men på ett sätt handlar ju jobbet i poolen fortfarande om säsongsjobb. Hade man gått kvar som visstidare hade man inte kunnat ha semester, det är ju den tiden som det är som mest att göra.

En tanke med poolavtalet är också att anställda ska slussas vidare till ordinarie tjänster som tillsvidareanställda. Sedan årsskiftet har Tina fått en sådan tjänst.

– Jag skrev på ett anställningsavtal alldeles nyss. Jag är jätteglad över det. Jag går på första gången i slutet av januari.

För Anders Grip – som också är nyvald ersättare i Eckerös klubbsektion –  är det fortsatt jobb i poolen som gäller. Avtalet ger en bra avvägning mellan trygghet och möjligheter att prova nya saker, menar han.

– Jag personligen vill gärna vara kvar i poolen. Jag var noga att läsa igenom avtalet när jag skrev på så jag visste vad jag gav mig in på.

Läs även: Poolavtal ska stoppa missbruk av vikarier