TT-Line uttalar sig om olyckan: ”Vi vill be om ursäkt”

Strandnära oljebekämpning efter Marco Polos grundstötning. Foto: Kustbevakningen

För första gången sedan fartyget Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten och orsakade ett omfattande oljeutsläpp uttalar sig nu rederiet, tolv dagar efter olyckan. ”Vi vill be om ursäkt”, sa Anette Wugk, personalchef för den svenska delen av TT-Line.

– Först av allt vill jag be om ursäkt för det inträffade. Och att detta är någonting som aldrig har hänt i vår 65-åriga historia. Vi är alla tagna av situationen, och av den påverkan det har fått, sa Anette Wugk, personalchef för den svenska delen av TT-Line vid en presskonferens på plats på kajen i Stillerydshamnen i Karlshamn dit fartyget nu bogserats.

Rederiet har fått hård kritik för att man gjort sig otillgänglig för medier och enbart kommunicerat via den egna hemsidan.

– Vi förstår också att vi har fått kritik av medier för att vi inte har varit tillgängliga, sa Anette Wugk. Men vårt fokus har legat på att få in detta fartyg till kaj. Det har varit det viktiga för oss, att komma hit till kaj. Och när vi nu i tolv dagar bara har fokuserat på detta så känner vi att nu ville vi komma och finnas tillgängliga för er.

Annons

Fartyget bogserades in till kaj under torsdagsförmiddagen. Det hela gick enligt plan.

Ett flertal fartyg deltog i bärgningen av Marco Polo. Foto: Kustbevakningen

Enligt Kustbevakningen fanns 163 kubikmeter olja i de skadade tankarna ombord på fartyget, men exakt hur mycket av den oljan som läckt ut är inte fastställt. Det finns ytterligare 300 kubikmeter olja i oskadade tankar ombord på haveristen.

Totalt har Kustbevakningen sanerat cirka 50 kubikmeter olja och oljeavfall.

– Vi vet fortfarande inte hur mycket olja som finns i havet som kan dyka upp igen, på ytan eller stränderna. Jag hoppas att man nu kan pejla tankarna bättre så vi får en uppskattning om hur mycket som faktiskt läckt ut, sa Valdemar Lindekrantz, presstalesperson på Kustbevakningen, till SVT Blekinge.

Anette Wugk från TT-Line berörde också den uppmärksamhet rederiet fått från privatpersoner som drabbats.

– Vi får ilskna mejl, ledsna mejl, och ni ska veta att vi läser alla mejl. Vi är väldigt imponerade av alla volontärer som har ställt upp, och ställer upp, och ägnar sin tid åt att hjälpa det vi har orsakat.

Hon avslutade presskonferensen med att ännu en gång be om ursäkt.

– Vi vill också tacka alla volontärer, och be om ursäkt ytterligare en gång till alla boende, alla drabbade. Och detta är förstås ingenting som TT-Line överhuvudtaget är stolta över.