Tusentals demonstrerar för schysta transporter

Kenny Reinhold och Ida Wallin från Seko sjöfolk deltar i demonstrationen för schysta transporter. Foto: Mikael Lindmark

Idag onsdag hålls en stor demonstration i Bryssel som final på Fair Transport-kampanjen. Mikael Lindmark är på plats mitt i demonstrationståget.

– Det är otroligt häftigt, vi är mellan 4000 och 6000 personer som deltar, säger han.

Han får ta i för att överrösta visslor och rop. Mikael Lindmark är mitt i demonstrationståget på väg genom centrala Bryssel när Sjömannen får tag i honom.

Hanna Lahtinen och Nova Madelene Sefton, sjöfolksmedlemmarna som deltar i kampanjen och sedan i lördags varit på väg genom Europa, går längst fram i demonstrationståget tillsammans med ETF:s Youth Committée.

– Allra längst fram kör också en lastbil från Sverige som det står Fair Transport på, berättar Mikael.

Annons

Mellan 4000 och 6000 transportarbetare och anställda inom olika europeiska fackförbund deltar i demonstrationen. Det är flaggor, skyltar och färgglada västar överallt.

– Hamnarbetarna i Genua har mycket folk på plats, tyska Verdi är här, alla de nordiska länderna, många fransmän… I stort sett hela ETF är här, säger Mikael.

“i stort sett hela ETF är här”

Från Sverige deltar förutom Seko sjöfolk och Seko även Transport och Kommunal.

Syftet med demonstrationen är att påminna politiker och allmänhet om hur viktig transportsektorn är och att belysa de problem som finns.

– Hittills har det varit många tal om schysta transporter inom transportsektorn. Om att vi ska stå upp för varandra och inte exploatera på människors låga löner och levnadsvillkor.

Slutmålet för demonstrationen är EU-kommissionens byggnad vid Rond-point Robert Schuman i centrala Bryssel.