Två nybyggen till Nynäshamn

Stena Lines nybyggda E-flexers sätts i trafik under nästa år. Foto: Mild Design/Stena Line

Stena Line sätter under 2022 in två nybyggda färjor på linjen Nynäshamn–Ventspils. Färjorna är 240 meter långa och av modellen E-flexer.

Stena Line har det senaste året expanderat på Östersjön med nya stora färjor på de båda linjerna Nynäshamn–Ventspils och Travemünde–Liepaja, enligt rederiet för att möta den ökande efterfrågan av godstransporter i regionen.

Nu meddelar rederiet att det är dags för nästa steg i expansionen på Östersjön. Under 2022 planerar man att sätta in två nybyggda färjor av modellen E-flexer på linjen mellan Nynäshamn och Ventspils.

De två nybyggena har kapacitet för 1200 passagerare och totalt 3600 längdmeter frakt- och bildäck. Rederiet har ännu inte offentliggjort vad fartygen ska heta.

Annons

– Vi fortsätter att växa tillsammans med våra kunder och stärka vår position på Östersjön. Efterfrågan av transporter till havs ökar i kölvattnet av pandemin. De nya färjorna vi nu sjösätter är flaggskeppen i vår pågående modernisering av fartygsflottan och utvecklingen mot mer hållbara transporter för både gods och passagerare, säger Niclas Mårtensson, vd för Stena Line, i ett pressmeddelande.

De nya fartygen är enligt rederiet upp till 30 procent mer bränsleeffektiva än traditionella färjor, tack vare optimerad design av skrov, propellrar, bulb och roder. För att ytterligare minska bränsleförbrukning och utsläpp kopplas fartygen till Lindström vid hamnuppehåll. De är förberedda för att kunna konverteras till alternativa bränslen som flytande naturgas, metanol och batteridrift.

I samband med att de nya färjorna sätts in på linjen Nynäshamn–Ventspils under 2022, flyttas de två förlängda färjorna Stena Scandica och Stena Baltica till linjen Karlskrona–Gdynia och utökar därmed fraktkapaciteten på den linjen med 30 procent.