Två veckor till leverans för MS Visborg

Visborg vid en tidigare provtur i Kina. Arkivbild. Foto: Destination Gotland

MS Visborg är ute på sista provturen i Kina. Destination Gotlands nya färja beräknas att levereras från varvet 21 november.

– Just nu förbereds fartyget för att gå ut på den sista provturen där färjan opereras till 100 procent på LNG, eller flytande naturgas, berättade Håkan Johansson, vd på Gotlandsbolaget till P4 Gotland för några dagar sedan.

Visborg är det första av två färjor som Gotlandsbolaget har beställt i Kina. Färjorna är identiska och får plats för 1650 passagerare vardera. Förutom gasdriften är färjorna mer bekväma med en modern inredning som i färgställning och materialval ska föra tankarna till Gotland, menar Gotlandsbolaget.

Annons

Visborg var tänkt att börja gå i trafik redan i slutet av förra året. Men projektet har drabbats av förseningar främst på grund av att varvet genomförde en flytt under byggtiden.

Nu väntas Visborg ankomma till Visby i slutet av december.

– Det tar ungefär en månad att segla hem fartyget. Sedan återstår en del förberedelser på plats, bland annat utbildning av personal samt någon mindre installation, säger Håkan Johansson som menar att det förmodligen dröjer en-två månader efter leverans innan den nya färjan kan köra sin premiärtur med passagerare.

– Men vi är angelägna om att Visborg ska komma in i turlistan så snart som möjligt.

Håkan Johansson, vd Rederi AB Gotland, eller Gotlandsbolaget som det kallas i dagligt tal.