Ukrainska sjömän får nödhjälp från stiftelse

Stiftelsen Stockholms Sjöfartshotell skänker en miljon kronor till ukrainska sjömän och deras familjer.

– Detta är ett av de finaste besluten som stiftelsen någonsin tagit, säger Kenny Reinhold, styrelseledamot i stiftelsen. 

Stiftelsen Stockholms Sjöfartshotell skänker en miljon svenska kronor till ukrainska sjömän och deras familjer som behöver hjälp till följd av kriget i Ukraina. Pengarna sätts in på en välfärdsfond hos det ukrainska sjöfolks- och hamnarbetarfacket MTWTU och öronmärks för nödhjälp till sjömän och deras familjer. 

– Som ledamot i stiftelsen är jag stolt. Detta är ett av de finaste besluten som den här stiftelsen någonsin tagit, säger Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk. Visst har stiftelsen god ekonomi men detta är ändå ett väldigt stort bidrag. 

Kollegan Peter Skoglund, ombudsman, sitter också i stiftelsens styrelse.

Annons

– Jag är stolt och rörd över beslutet som togs. Det visar att det finns en stor välvilja, säger han.

Christer Themner är ordförande för Stiftelsen Stockholms Sjöfartshotell. Han berättar att de ville göra en insats och att de har fonder de kan ta pengar ur.

– Vi tyckte det var lämpligt att ge en slant till de ukrainska sjömännen och deras anhöriga i den fruktansvärda situation de hamnat i. De ukrainska sjömännen och deras familjer behöver så mycket stöd de kan få i det här läget, säger han och fortsätter:

– Stiftelsens styrelse har varit i Odessa [hamnstaden vid Svarta havet där fackförbundets huvudkontor ligger, reds anm] och bekantat oss med hur det är i normalläget. Vi försöker föreställa oss hur det är nu.

Genom ett tackbrev från det ukrainska sjöfolksförbundets ordförande har man fått bekräftat att pengarna kommit fram.