”Undvik kollektivtrafiken i helgen”

Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar vid kaj i Stockholm. Foto: Linda Sundgren

Resandet med kollektivtrafiken i Stockholm har ökat de senaste veckorna. Nu uppmanar SL och Waxholmsbolaget till att inte resa med kollektivtrafiken kommande Kristihimmelsfärdshelg.  

På Waxholmsbolagets båtar har beläggningen varierat från vecka till vecka. I början av coronakrisen var resandet till och med högre än motsvarande veckor 2019. Under påskveckan var antalet påstigande jämförbart med en normal vintervecka, men lägre än under påsken 2019. Utöver pågående coronakris kan en orsak vara att påsken i år inföll tidigt och var kall, medan den förra året var varm och solig.

– Vi kör så mycket trafik som vi överhuvudtaget kan och vi har satt in extra turer där vi ser att det är svårast för resenärerna att hålla de rekommenderade avstånden ombord. Tyvärr räcker det inte alltid, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid SL och Waxholmsbolaget, i ett pressmeddelande.

Den kommande Kristihimmelsfärdshelgen är i normala fall en stor resehelg till skärgården och vädret väntas bli bra. Därför uppmanas nu resenärerna att inte resa med Waxholmsbolaget. Den som planerar utflykter, resor till lantställen eller ut i skärgården uppmanas att inte åka kollektivt.

Annons

I skärgårdstrafiken är det besättningen som avgör när båten är full. De har rätt att neka resenärer att gå ombord. Hur många som får plats ombord varierar beroende på fartyg och väder.

”Det finns risk att man inte kommer med Waxholmsbåten hem”

– Det finns risk att man inte kommer med Waxholmsbåten hem, och om man insjuknar ute i skärgården får man inte åka med även om det skulle finnas plats. Därför bör man för säkerhets skull avstå från att resa med Waxholmsbolaget, särskilt under Kristihimmelsfärdshelgen, säger Fredrik Cavalli Björkman.