Camp Sjöfart är ett nytt helgläger som ska ge unga en inblick i hur ett yrkesliv inom sjöfarten kan se ut, och förhoppningen är att det ska locka fler att välja ett yrkesliv till sjöss. Idén är ett samarbete mellan flera parter i sjöfartsbranschen och det första Camp Sjöfart öppnade på Öckerö en solig septemberhelg.
– Vad gäller manskap är det viktigt att få inspirera dem som utbildat sig att fortsätta i yrket, säger Johan Hartler som arbetar med kompetensförsörjning och bemanning på föreningen Svensk Sjöfart.
– Och det behövs rejäl förstärkning på befälssidan.
Helglägret Camp Sjöfart arrangeras av en arbetsgrupp från flera delar av sjöfartsbranschen, och det är föreningen Svensk Sjöfart som syr ihop det hela. Johan Hartler berättar att innehållet formades på ett naturligt sätt med idéer från de olika representanterna som små tårtbitar: Under helgen fick ungdomarna både känna på säkerhetsövningar, köra i fartygssimulator och besöka både tankfartyg och passagerarfärjor.
Ett 50-tal unga från hela landet ansökte om att vara med. 22 personer, 18-21 år gamla, fick plats och bodde tillsammans på Öckerö Maritime Centers kurshotell. Något fler tjejer än killar deltog.
Tvisha Dang från Stockholm var en av dem. Hon fann en blänkare om Camp Sjöfart på Instagram och tyckte det lät spännande.
Till vardags går hon en komvuxutbildning i modedesign men känner nu att hon skulle kunna tänka om. Det där att arbeta i tre månader och vara ledig lika länge lockar. Och gemenskapen. Den hittade hon även på lägret.
– Det har varit så mysigt att lära känna alla, säger Tvisha.
Mittemot Tvisha på M/S Fjordskär, som tagit deltagarna runt mellan de olika aktiviteterna under helgen, sitter alingsåsaren Emil Lindqvist. Han bor en bit från havet men har ändå båtvana.
– För två år sedan gick jag med i Mjörns ångbåtsförening. Så jag är ofta ute med ångbåten Herbert nu. Håller på med renovering i maskin och sådant.
Emil går sista året på tekniska programmet, han har varit osäker på vad han skulle göra efteråt men nu är siktet klart: Han kommer att söka till Chalmers. Både sjöingenjörs- och sjökaptensutbildningarna lockar.
En av de fem studentambassadörerna på Camp Sjöfart är Kasper Wieslander, som nästan är klar med sin sjökaptensutbildning och tycker att det har varit roligt att få vara en del av lägret.
– Det var kul att uppleva att de som var osäkra när lägret startade i slutet av helgen verkade mer sugna på att utbilda sig för ett yrkesliv till sjöss, säger han.
Johanna Andersson kommer från Träslövsläge och är av fiskarsläkt. Hon går sista året på estetiskt program och via skolans hemsida fick hon reda på att det gick att söka till Camp Sjöfart. Efter de två dagarnas alla aktiviteter är hon övertygad. Det blir till att försöka läsa upp mattebetyget, för nu är målet Chalmers. Hon vill bli sjökapten.
– Det här har varit asgrymt. Trevliga ambassadörer, helt fantastiskt.
Johan Hartler, ansvarig för bland annat kompetensförsörjning på Föreningen Svensk Sjöfart, har med glädje tagit emot utvärderingen från ungdomarna.
– Bara fyror och femmor vad gäller helheten, konstaterar han. Och nästan samtliga skulle rekommendera Camp Sjöfart till en vän.
Johan Hartler har en bakgrund som lärare på sjökaptensprogrammet på Chalmers och därifrån hämtade han idén till helgen. Där kallades liknande inspirationsläger för Camp Vera och modellen för det kom i sin tur från ett teknikläger för tjejer i Norge. Han vill inte sia om en eventuell fortsättning av Camp Sjöfart, men…
– Det är upp till medlemmarna och jag vill inte föregå alltför mycket, men jag bedömer det som osannolikt att vi inte skulle göra det igen.
Text: Christine Hellqvist