Över 3 700 nålmärken, från den tidiga arbetarrörelsens tid i slutet av 1800-talet och fram till idag. Allt kategoriserat och katalogiserat, med varje märkes specifika historia. För det arbetet tilldelas Ove Theliander Seko sjöfolks kulturpris 2025.
– Jag är ju lite av en märkesnörd, säger han.
Det började när Ove Theliander som nyutbildad elektriker i ungdomen skulle hjälpa sin morbror med en elinstallation. Betalt ville han inte ha, däremot stod en skål med Första majmärken från 60- och 70-talet på ett bord.
– Märkena intresserade mig, jag fick ett tiotal av min morbror, berättar Ove.
Där och då tog Ove Thelianders intresse, nästan besatthet, av nålmärken från arbetarrörelsens historia sin början.


På väggen inne hos Arbetarrörelsens Minnesbibliotek på Järntorget i Göteborg hänger 23 tavlor fulla med märken. Ove Theliander kan redogöra för vartenda ett. Det är han som strukturerat, dokumenterat och katalogiserat samlingen. Här finns politiska, fackliga, nordiska och internationella märken, samt folkrörelsemärken och Första maj-märken. Varje grupp har ett stort antal underkategorier. Sammantaget speglar de arbetarrörelsens märkeshistoria från slutet av 1800-talet fram till idag.
Varför är det då så intressant med nålmärken, vad kan de berätta?
– Allt!
Ove Theliander ser genuint förvånad ut över frågan.
– Om man forskar i ett märkes historia hittar man spännande personliga berättelser, intressanta historiska skeenden … märkena belyser hela vår historia, det är otroligt intressant och väldigt viktigt, säger han.
Att det blev just arbetarrörelsens märken han föll för har sin förklaring.
– Jag fick rörelsens ideal med mig från uppväxten. De värderingarna har alltid legat djupt inne i mig, säger han.




Hans far och farbror var båda fackligt engagerade inom Byggnads. Det var helt naturligt att han själv engagerade sig inom Elektrikerförbundet när han började jobba. En liten koppling till sjöfolket finns också; 1919 blev hans farfar medlem i Svenska Eldareunionen, en föregångare till Svenska Sjöfolksförbundet.
Även om Ove Theliander ogillar att stå i centrum har han aldrig backat för att stå i första ledet när det gäller att strida för sina egna och kollegornas rättigheter. En sådan strid då han jobbade på Asea höll på att kosta honom jobbet. I slutändan fick Elektrikerförbundet och han rätt, men vid det laget hade en kompis tipsat honom om att det behövdes fler lokförare. Han sökte till utbildningen och kom in. Det blev jobb som lokförare hos SJ och Green Cargo under trettiofem år i stället. Vid sidan av det arbetade han under 20 år som försäkringsombud för Folksam.

Sin fru träffade han som 19-åring, och båda gick med i SSU Kortedala. Arbetarrörelsens ideal har han varit trogen sedan dess, genom livets olika skiftningar.
– Jag tillhörde dem som handlade på Konsum, tankade på OK och hade min försäkring hos Folksam, säger han med ett leende. Jag var en patriot gentemot rörelsen rakt igenom.
Det har tagit Ove Theliander fyrtio år av kunskapssamlande att kunna genomföra arbetet med märkessamlingen. Genom åren har han besökt loppisar, hängt på låset på Antikhallarna i Göteborg, bytt märken med andra märkessamlare, letat på Tradera – allt i jakt på fler märken.
Så småningom blev han en av Sveriges största märkessamlare. Givetvis kan han namnge några andra; Karl-Erik Persson. Ture Isaksson. Olavi Laurila. Lennart Nyberg och Inge Johansson som var hans föregångare på Arbetarrörelsens Minnesbibliotek och som lagt grunden till märkessamlingen.
Men Ove Theliander tröttnade på samlandet en period. Han hade omkring 2 000 märken när han lade av runt 2010.
– Det var inte roligt längre. Det kändes som en ego-grej, något som bara var till för mig själv.
Han gav bort eller sålde av nästan allt. Men så 2014 träffade han Lennart Nyberg, som då var ansvarig för märkessamlingen i Göteborg.
– När jag kom hit satt märkena lite huller om buller på märkestavlorna.
Ove åtog sig att sortera och kategorisera märkena. Plötsligt kändes samlandet meningsfullt igen. Nu var det inte enbart för sin egen skull han gjorde det, utan för att märkena skulle finnas tillgängliga för alla och bevaras för eftervärlden.
– Det är helt unikt att man märke för märke kan läsa om märkenas historia och ursprung på det här sättet, säger han.
Förutom att märkena kan beskådas hos Arbetarrörelsens Minnesbibliotek har Ove låtit trycka elva böcker där samtliga 3 717 märken finns på bild, och dess historia finns nedtecknad. Han har satt upp en hemsida där samlingens alla märken finns och där böckerna finns tillgängliga för nedladdning. De uppdateras kontinuerligt av honom själv när han hittar ny information eller det tillkommer något nytt märke.


På hemsidan finns också fliken ”Månadens märke”, där Ove sedan 2017 varje månad lagt upp ett märke och berättat dess historia.
– I juni publicerar jag det 100:e månadens märke men det blir det sista, sen får det räcka, säger han.
Ove Theliander brinner för att märkessamlingen ska bevaras och finnas öppen och tillgänglig för allmänheten. Samtidigt oroas han över det ringa intresset.
– Det är få som har intresse av att titta bakåt i tiden, säger han. Vi vill gärna få hit forskare som kan utnyttja den skatt som biblioteket och märkena utgör, men det är svårt. Allmänheten är välkommen att höra av sig om man vill få en guidad visning, det bistår vi gärna med.
I Minnesbibliotekets stadgar finns inskrivet att om biblioteket läggs ner ska märkessamlingen gå till Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm, så att den kan bevaras för eftervärlden.
– De har lovat att ta emot den, säger Ove Theliander.