Uppskattad utbildning av sjömän

Medlemsutbildning på Seko sjöfolk i Göteborg. Roxana Lupescu, ombordservice Stena Saga, Sally Håkansson, catering, Stena Saga, Fredrik Larsson, intendentur, Stena Saga, Victoria Åström, ombordservice Stena Gothica, Mouaad Joumani, kök, Silja Galaxy och Olle Bjurmell, arbetsledare intendentur, Stena Scandinavica. Foto: Jörgen Tiger

Användbar, lärorik – och kul. Seko sjöfolks medlemsutbildning får lovord.

Den här utbildningen borde alla som jobbar ombord gå, säger Victoria Åström som jobbar på Stena Gothica.

Det är efter lunch på första dagen. Dryga 20-talet deltagare har delat upp sig i grupper för att gå igenom sjömanslagen och tillsammans finna svaret på ett knappt 20-tal frågor.

Victoria Åström och resten av gruppen bläddrar fram och tillbaka i häftet med papper. För att komma vidare hoppar de även mellan frågorna.

– Var är vi nu?

Annons

– På fråga 15. Om du bläddrar tillbaka till den andra sidan så står det bra saker under paragraf sju.

­– Men det står relevanta saker i den här paragrafen också.

– Mmm, och det gäller denna med. Det är inte så lätt det här, alla gånger. Känns som om svaret finns i flera paragrafer.

Svårt men samtidigt roligt. Och användbart, sammanfattar gruppen innan det är dags för återsamling med de övriga deltagarna.

– Det känns som om den här utbildningen ger väldigt mycket som man kan ha användning för. Det är mindre risk att bli överkörd på jobbet när man vet hur lagar och avtal ser ut, säger Victoria Åström.

Hon och resten av gruppen – som har mellan tolv och tre års erfarenhet av arbete till sjöss – enas om att detta är kunskap som de skulle haft med när de gick ombord första gången.

– Men det handlar också om att få kunskaper som gör att man kan stötta sina arbetskamrater ombord, säger Fredrik Larsson från Stena Saga.

Mouaad Joumani, från Silja Galaxy, påpekar också vikten av att få handfasta verktyg hur man ska agera vid olika situationer.

– Exempelvis får man veta hur man ska skriva och dokumentera om något händer, säger han.

Förutom kollektivavtal och sjömanslagen får deltagarna gå igenom vilotidslagen och olika försäkringar, främst de som är knutna till medlemskapet i Seko sjöfolk.

Deltagarna får även tillfälle att ta upp egna frågeställningar och diskutera händelser från vardagen ombord. Allt för att knyta den nya teoretiska kunskapen till praktiska erfarenheter.

– Alla som går utbildningen lär sig inte allt. Men om alla snappar upp en del kan vi tillsammans komma rätt långt, säger Victoria Åström.